De stilte van de witte stad

Vermoorde koppels

Na twintig jaar gevangenisstraf zal een beruchte seriemoordenaar worden vrijgelaten. Inwoners van de Baskische stad Vitoria-Gasteiz zijn geschokt als er opnieuw slachtoffers vallen.   

De inspecteurs Unai de Ayala en Esti de Gauna worden bij een dubbele moord geroepen. De plaats delict is de Oude Kathedraal van Vitoria. Archeologen die bezig zijn met de restauratie van de kerk hebben twee naakte lichamen gevonden. Niet alleen de houding van beide slachtoffers, maar ook hun doodsoorzaak komt de inspecteurs griezelig bekend voor.

Twintig jaar eerder werd de eminente archeoloog en televisiemaker Tasio Ortiz de Zárate ontmaskerd als huiveringwekkende seriemoordenaar. De keuze van zijn slachtoffers was zonder meer merkwaardig te noemen. Een detail van de werkwijze van Tasio: na zijn prooien buiten kennis te hebben gebracht stopte hij bijen is hun mond en tapete die dicht. De bijen stoken daarop in het keelgat waarop de ongelukkigen stikten en stierven.

De twee inspecteurs waren ze geschokt toen ze vaststelden dat ook dit koppel door bijensteken om het leven was gekomen. Maar wie is de dader? Tasio zit nog vast, hij kan het onmogelijk hebben gedaan. Kopieerde iemand zijn modus operandi? Of is er misschien iets heel anders aan de hand?

Auteur

Eva García Sáenz de Urturi (1972) opent zo het eerste boek van haar trilogie De witte stad.

Vitoria-Gasteiz, een samenvoeging van de Spaanse en Baskische naam, is hoofdstad van Baskenland en het episch centrum van deze doorwrochte thriller. De schrijfster gebruikt uitsluitend bestaande locaties met naam en toenaam. Dit geldt ook als het spoor leidt naar de beruchte grot van Zuggaramurdi en de stad Pamplona. Het levert een geslaagd spanningsveld tussen werkelijkheid en de mysterieuze sfeer en fictie, zoals we die ook kennen in het werk van die andere Baskische thrillerschrijfster, Dolores Redondo.

Dit boek kan men lezen als een familiesage waarbij ongelukkige gebeurtenissen uit een ver verleden in het heden tot een gruwelijke catharsis leiden.

De dramatis personae van het verhaal worden erg aantrekkelijk neergezet en intrigeren buitengewoon. De beide inspecteurs, hun leidinggevende commissaris Díaz de Salvatierra, de tweelingbroers Tasio en Ignacio en andere personages blijken namelijk allemaal een mysterie bij zich te dragen. Successievelijk worden deze op een goed moment onthuld waardoor de intrige voortdurend kantelt en kronkelt.

De verrassende en listige plot maakt deze forse roman tot een indrukwekkend eerste deel van de trilogie.

Eva García Sáenz de Urturi – De stilte van de witte stad. Vertaald uit het Spaans (El silencio de la ciudad blanca) door Elvira Veenings. ISBN 978-94-005-1122-4, 512 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: A.W. Bruna 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.