Een nacht en daarna

Beroofd en ontvoerd

Een echtpaar wordt ’s avonds overvallen. De drie overvallers verzamelen alles wat kostbaar is en nemen hen vervolgens mee.

Johannes en Margaretha Bodenstein bewonen in Zuid-Afrika een boerderij in district Middelburg. Ineens staan er drie bewapende mannen in de kamer die hen dwingen te gaan liggen. Op hun gemak gaan ze het huis door op zoek naar waardevolle zaken. Margaretha verzint bijnamen voor de mannen: de Reus, Blauwschoen en Kleintje. Als ze klaar zijn worden de zakken met buit in de auto van Johannes geladen. Ze rijden naar een geldautomaat en daar wordt geld opgenomen. Er is iets mis met de pas en twee mannen gaan verder met Johannes. Margaretha blijft met de Reus achter. Ze weet te ontsnappen.

Het verhaal begint in de rechtzaal. Vier leden van de bende zitten in de rechtszaal. Margaretha moet vertellen wat er op de avond van 4 januari 2009 is gebeurd. Uitgebreid doet ze verslag van de overval, maar daar tussendoor vertelt ze ook over haar leven. In haar jeugd speelde ze met zwarte kinderen, kinderen van het personeel. Het waren toen haar vrienden waar ze gelijkwaardig mee omging. Als ze hen later ontmoet blijken Mpho en Lerato heel anders te denken over de gelijkwaardigheid.

Na het hoofdstuk met het verhaal in de rechtszaal komt het tweede deel van het boek … En daarna. In dit deel dat gaat over de tijd na de rechtszitting. We volgen het langzame proces van de verwerking van de brute overval. Het kost haar jaren eer ze er enigszins overheen is. Ze blijft angstig. Bij haar groeit het besef dat ze behoort tot de bevoorrechte klasse. Ze krijgt steeds meer begrip voor haar overvallers, hoewel ze ook heel opgelucht is als ze hoort dat de Reus is doodgeschoten bij een beroving.

Auteur

Hester Kruger heeft met dit boek geprobeerd de werkelijke gebeurtenissen van de roofoverval zo exact mogelijk weer te geven. De schrijfster besefte dat herinneringen altijd geneigd zijn om een eigen leven te gaan leiden en een eigen betekenis krijgen. Het moeilijkst vond zij het om over het herstelproces te schrijven. Ook deze ervaringen heeft ze zo waarheidsgetrouw mogelijk proberen te vertellen.

Een indrukwekkend document humain.

Hester Kruger – Een nacht en daarna. Vertaald uit het Zuid-Afrikaans (Een nag en ‘n bietjie) door Gerda Lok-Bijzet. ISBN 978-90-239-5916-8, 224 pagina’s, € 19,99. Utrecht: Mozaïek 2019.

Dit bericht is geplaatst in Afrika, Alle Boeken, Non Fictie. Bookmark de permalink.