Holy Trientje

Vurig einde

Non leidt actiegroep tegen kernbommen.

Na de zondvloed beloofde God dat hij nooit meer de aarde door water zou verdelgen. De regenboog stelde hij als teken. De apostel Paulus sluit hierop aan en schrijft in zijn Tweede Brief dat de wereld derhalve niet door water maar door vuur zal vergaan. Sinds zeventig jaar weten wij hoe dit zijn beslag zal krijgen. De mensen worden in de Bijbel gewaarschuwd dat de vurige afrekening met het kwaad zal komen als een dief in de nacht.

Trientje van Dijk is een krasse non. Ze is diep gelovig. Zoals de profeet Jona van God de opdracht kreeg de goddeloze inwoners van de stad Nineve te bekeren omdat zij anders verdelgd zouden worden, zo is Trientje ervan overtuigd dat zij actie moet voeren om de kernwapens de wereld uit te helpen. Als een laatste kans om de mensheid te redden.

De non voelt zich geweldig geïnspireerd door een medezuster in de Verenigde Staten. Het was zuster Kathleen, een vredesactiviste die samen met twee helpers inbrak in een zwaar beveiligd complex waar hoogverrijkt uranium voor kernwapens werd geproduceerd. De tachtigjarige non werd drie jaar in de cel gezet.

Trientje stuurt Regina, een nichtje van haar, naar Amerika om zich door zuster Kathleen te laten adviseren hoe een dergelijke actie het beste kan worden aangepakt. Regina is erg bij Trientje betrokken, maar wordt in haar handelen buitengewoon gehinderd door een bij haar inwonende dementerende vader.

Bonnie Batlok woont op één van de eilanden in de Stille Oceaan. Haar familie kwam oorspronkelijk van Bikini. Amerikaanse militairen dwongen deze in 1944 te verhuizen naar verderop gelegen eilanden. Helaas niet ver genoeg om op zekere dag een extra zon te zien en vervolgens een soort sneeuwbui over zich heen te krijgen. Het was echter geen sneeuw maar radioactieve neerslag waaraan velen zouden bezwijken of misvormd worden. Bonnie had geluk. Een Nederlandse zakenman trouwde haar en haalde haar daar weg.

Op 11 maart 2011 overspoelden de golven van een Tsunami de Fukushima Daiichi-kerncentrale en dreigden de kernen van de reactoren te smelten. Men vreesde een kernramp die het drama van Tsjernobyl zou doen verbleken. Een explosie van radioactiviteit  vergiftigde de zee en de lucht. De 43-jarige Yoshido Kawamoto verloor zijn ouders en raakte zijn vrouw en dochtertje kwijt. Hij vluchtte naar Nederland en vond onderdak bij een oom en tante die al jaren in Amstelveen woonden.

Hansje Smit is een ander nichtje van Trientje. Zij was ooit een fotograaf die persprijzen won. Haar kleinzoon Arend lijkt in haar voetsporen te treden. Wanneer hij er de lucht van krijgt dat hij een stokoude achternicht heeft die actie wil voeren tegen kernwapens neemt hij enthousiast contact op met Trientje.

Auteur

Anne-Gine Goemans (1971) is schrijver en journalist. Ze debuteerde met de roman Ziekzoekers en won daarmee de Anton Wachterprijs. Haar grote doorbraak kwam met Honolulu King in 2015.

In het eerste deel van deze roman worden de hoofdpersonen successievelijk gepresenteerd en gekarakteriseerd om vervolgens in het tweede deel hun levens te laten kruisen onder aanvoering van Heilige Trientje.

De kleurrijke personages leveren een steeds bonter schouwspel naarmate zij zich meer aan elkaar committeren en er een soort deus ex machina nodig is om Trientjes goddelijke opdracht tot een goed einde te brengen. Dit levert tevens een dubbel gevoel. Enerzijds zijn er de verschrikkelijke gevolgen als het misgaat met kernenergie, aan de andere kant is er in dat kader het relatief kleine individuele leed dat af en toe een vermakelijk karakter krijgt.

Een onderhoudende roman met twee gezichten.

Anne-Gine Goemans – Holy Trientje. ISBN 978-90-263-3422-1, 416 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.