Mijn ware verhaal

‘Seks met je vader is heel normaal. iedereen doet dat’

De waarheid over jarenlang seksueel misbruik, mishandeling en onderdrukking.

In 1986 begonnen de rechtszaken tegen Ben Kuijt, de stiefvader van de schrijfster. Sinds die tijd spreekt ze openlijk over het seksueel misbruik dat haar was overkomen. Zij vond het nu tijd worden om de waarheid te vertellen omtrent het seksuele misbruik van zichzelf en haar zussen. Vanaf haar zevende jaar had haar stiefvader seks met haar. Dat duurde tot haar vijftiende. Toen ze een keer betrapt werden vertelde ze het eindelijk aan haar moeder, die toen  Kuijt buiten de deur zette.

Auteur

Karin Bloemen (1960) kreeg haar opleiding aan de kleinkunstacademie. Ze is cabaretière, zangeres en actrice. Ze maakte deel uit van de cabaretgroep Purper en had daarna een zestal eigen personalityshows. Ze speelde ook in een aantal musicals zoals De zoon van Louis Davids en Sister Act.

 

 

 

 

De autobiografie bestaat uit twee tijdlagen. De eerste is het chronologische verhaal van de jeugd van Karin. Daar tussendoor staan hoofdstukjes die haar in deze tijd beschrijven: getrouwd met Marnix. Ze ligt in het ziekenhuis waar ze revalideert van een operatie aan beide knieën. Ondertussen begint ze op haar laptop aan het ware verhaal van haar incestverleden. Ze gebruikt daarbij een paar fotoalbums van haar moeder om het geheugen op te frissen. Enkele foto’s uit dit album zijn opgenomen in het boek.

Het verhaal van Karin begint bij de scheiding van haar moeder. Haar vader Jan Bloemen verlaat geruisloos het gezin. Er wordt verder niet ingegaan op de oorzaak. Al snel duikt de nieuwe liefde van haar moeder op: de kermisfotograaf Ben Kuijt. Hij trekt in bij het gezin en trouwt hij met haar moeder. Haar naam wordt veranderd in Karin Kuijt. Haar zuster Annelies is de eerste met wie Kuijt seks heeft. Karin betrapt hen. Niet lang daarna wordt zij ook benaderd. Aanvankelijk gaat het om handtastelijkheden, maar op haar zevende jaar volgt echte seks, want volgens Ben is ze er aan toe en seks met je vader is volgens hem heel normaal, iedereen doet dat. Toen haar moeder haar een keer vroeg of Ben soms vreemde dingen met haar deed, antwoordde ze ontkennend.

Karin ervoer de seks met Ben steeds als verkrachting. Daarover zegt ze: verkracht worden is een soort doodgaan. Voor zich zelf had ze een aantal overlevingstactieken ontwikkeld, bij voorbeeld ik draai alle knoppen om. Mijn oren, mijn ogen, mijn gevoel, alles gaat uit. Ik zet mezelf op nul. Een voorbeeld voor haar was Emma Peel uit de destijds populaire tv-serie De Wrekers. Ze wilde net zo koel zijn als Mrs. Peel. Daarnaast was ze ook doodsbang voor haar stiefvader. Zijn macht was groot en dat werkte verlammend.

Ben Kuijt komt naar voren als een in en in slechte man. In een interview zegt Karin dat hij haar moeder bewust uitzocht als nieuwe echtgenote omdat ze drie dochters had. Hij heeft ze alle drie misbruikt. De oudste Annelies stemde waarschijnlijk in met de seks. Kuijt is later nog met haar getrouwd geweest. Met Karin had hij een jarenlange relatie. Yolanda werd ook niet gespaard, maar over haar weet Karin weinig te vertellen. De zussen spraken er nooit over. Zoals al eerder gezegd speelde fysieke en geestelijke macht een grote rol. Hij was echter ook zo slim om de meisjes af en toe te betalen of te belonen met cadeautjes. Zo gaat hij een keer met Karin naar Amsterdam om speciale schoenen voor haar te kopen. Voor Yolanda en Karin kocht hij een keer een piano. Voor les was geen geld. Kuijt had trouwens een hekel aan gezang en pianospel als hij thuis was. Hij kon heel kwaad worden als ze ondanks zijn verbod daarmee doorgingen. Dan werd er hard geslagen.

Bloemen heeft dit boek geschreven om begrip te kweken voor slachtoffers van incest. Zij schamen zich hun leven lang en voelen zich schuldig omdat ze zich niet verzet hebben. Ze wijst zelf op de film Festen waarin een zoon het incest gebruik van zijn vader naar buiten brengt. Karin Bloemen hoopt dat door haar openhartige verhalen over haar incestervaringen andere slachtoffers geholpen worden. Wat het meest indruk maakt in dit boek is de geestelijke kracht van Karin om dit zo lang te doorstaan.

Een zeer openhartig en aangrijpend verslag van incestervaringen.

Karin Bloemen – Mijn ware verhaal. ISBN 978-90-263-4356-8, 248 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2019.

NB Arthur Japin baseerde zijn roman Maar buiten is het feest voor een groot deel op deze gebeurtenissen. Onlangs is de verfilming ervan begonnen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Misbruik. Bookmark de permalink.