Vortex

Kettingzaag

Na het opduiken van een dodenlijst doet een uitgerangeerde politieman een lugubere vondst.

Vaka, het nieuwe meisje in de klas, voelde zich helemaal eenzaam toen ze na schooltijd op de auto van haar vader stond te wachten. Hij zou haar toch niet zijn vergeten? Ze had die dag nog bij niemand aansluiting gevonden. Ze had al wel gezien dat er nog een meisje was dat kennelijk geen vriendinnen had. Ze had ook gezien dat het meisje aan één hand de pink en een ringvinger miste.

Het duurde lang voor haar vader kwam. Het meisje met de acht vingers kwam naast haar staan. Vaka wist niet eens hoe ze heette. Ze zei dat ze vlakbij woonde en Vaka floepte er zomaar uit of ze misschien bij haar thuis naar haar vader mocht bellen. Toen ze de morsige woning van het meisje betrad, voelde ze dat het niet goed was.

Twaalf jaar later moet rechercheur Huldar er erg aan wennen dat hij als leidinggevende van het corps in ongenade was gevallen en gedegradeerd. Overigens terecht, want hij bleek totaal ongeschikt. Maar nu schoof de politieleiding hem allerlei onbelangrijke klussen toe. Misschien om het hem allemaal nog eens in te peperen.

Nu weer dat rare geval van die school. Tien jaar geleden hadden ze alle twaalfjarigen laten opschrijven wat ze van de toekomst verwachtten en dat in een tijdscapsule opgeborgen om ze nu tevoorschijn te halen en te kijken wat er was uitgekomen. De directeur had tot zijn schrik een dodenlijst aangetroffen. Eén van de leerlingen had een serie initialen genoteerd met de mededeling dat deze personen vermoord zullen worden.

Elsa, de nieuwe politiechef, had Huldar opgedragen met de directeur te gaan praten. Wat voor leerling was het die zo iets had opgeschreven? En als hij dan toch op pad ging kon hij gelijk bij die briefschrijver langs, die had gemeld dat er in één van de tuinen, toevallig op de route naar de school, iets zou liggen dat de politie wel zou interesseren.

Met tegenzin gaat Haldur op stap. Bij de desbetreffende tuin aangekomen valt niets bijzonders op. Alleen de houten deksel van het verwarmde buitenbad kleppert los. Wanneer Haldur de ronde houten plaat oplicht, ziet hij … Als hij later de schooldirecteur spreekt over de dodenlijst, blijkt de inmiddels 24-jarige opsteller een wel héél vreemde vogel.

Auteur

Yrsa Sigurdardóttir (1963) is waterbouwkundig ingenieur. Ze schrijft thrillers en kinderboeken. Eerder verscheen haar misdaadroman DNA.

 

 

 

 

 

Deze thriller ontvouwt zich tot een machtig moordcomplot. Tijdens een zinderende spanningsboog waarbij in adembenemend tempo de ontwikkelingen elkaar opvolgen, wordt de lezer elke bladzijde verrast en meegesleept.

Spectaculaire moordscenes, falende zorgverleners, onverwachte familiebanden, doodskisten zonder lijk, verkrachtingen, overspel, foute politie, foute rechters, foute officieren van justitie die allemaal hun eigenbelang voorop stellen en natuurlijk de kettingzaag die iemand achter de hand houdt.

In deze wervelwind ontwikkelt de auteur een plot dat nergens rammelt en zonder losse eindjes, rafelranden of open eindes tot een verbluffend einde wordt gebracht. Dit boek behoort tot de top. Het is een misdaadroman zonder teleurstelling.

Yrso Sigurdaróttir – Vortex. Vertaald uit het IJslands (Sogið) door Katleen Abbeel. ISBN 978-94-031-4750-5, 448 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.