AMLA

Merkwaardige moederliefde en ‘stoute’ Zwarte Pieten

Complete raadsels voor Rani Diaz.

Als Bea op het acht maanden oude zoontje van haar vriendin Norah past wordt ze het slachtoffer van twee wrede inbrekers en krijgt ze een trap in haar rug. Ze laat de kleine Abe vallen die het maar ternauwernood overleeft. Norah wordt na haar thuiskomst door de boeven geprest te vertellen waar de kluis van haar in het buitenland verblijvende man zich bevindt.

De overvallenen worden aangetroffen door Norah’s stiefzoon (de auteur spreekt van pluszoon) Jeppe, die evenals Norah’s dochter Billie niet thuis was. Inspecteur Rani Diaz van de Mechelse politie moet de puzzel ontwarren, maar ziet vooralsnog geen enkel aanknopingspunt.

En dan gebeurt er ook nog de gruwelijke moord op Annefleur, een muzikaal meisje. Haar broertje heeft het over stoute Zwarte Pieten. Ogenschijnlijk hebben beide misdaden niets met elkaar te maken…

Auteur

Sterre Carron (1957) had van jongs af aan een warme belangstelling voor criminologie. Ze legde zich na haar werk in Afrika als vroedvrouw voor Artsen zonder Grenzen toe op het schrijven van misdaadromans. Sinds haar debuut met Mara in 2013 schrijft ze er twee per jaar en met veel succes en een steeds groeiend aantal (voornamelijk vrouwelijke) fans. Naast de misdaden die de auteur hen voorschotelt wordt de lezer ook meegenomen met het persoonlijk wel en wee van Inspecteur Rani Diaz. In dit deel ruilt ze haar vriend, de vader van haar dochtertje, in voor een nieuw exemplaar. Opvallend is Rani’s toenadering tot haar tot nog toe afstandelijke baas, of eigenlijk andersom. Ze dansen zelfs samen op de bruiloft van een collega.

Of dat door haar verblijf in Afrika komt, de schrijfster is niet zachtzinnig. Ook laat ze regelmatig sympathieke mensen het slachtoffer worden van de meest gruwelijke misdaden. Haar boeken zijn duidelijk niet bedoeld voor tere zielen. Wie tegen een stootje kan beleeft er echter veel plezier aan, de plots zitten geraffineerd in elkaar, de lezer wordt regelmatig op het verkeerde been gezet en de ontknopingen zijn best geloofwaardig. Dat sommige losse eindjes blijven zitten is geen ramp, het gaat dan over onbelangrijke bijzaken.

Ook dit boek past prima in de reeks. De lezer krijgt de misdaden uitgebreid voorgeschoteld, maar de politie wordt uitsluitend met de slachtoffers geconfronteerd en moet van niets iets gaan maken. En dan krijgt het boek vaart en sleurt de lezer mee tot het adembenemende einde. En passant maken we kennis met een wel heel merkwaardig soort moederliefde.

Een typische Rani Diaz-thriller met alles erop en eraan. Smullen voor de fans.

Sterre Carron – AMLA. Een Rani Diaz thriller. ISBN 978-94-9293-423-9, 348 pagina’s, € € 15,00. Antwerpen: Witsand Uitgevers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.