Eeuwig nacht

Geplukte opa

Gewetenloze vrouw palmt oudere heer in en berooft hem van zijn geld en zijn leven. De familie ziet de erfenis aan hun neus voorbij gaan.

Meneer Adam is na een auto-ongeluk in het ziekenhuis opgenomen. Hij is de grootvader van Elise. Elise noemt hem nooit opa, maar altijd peeter. Haar peeter heeft weinig familie. Er zijn alleen nog twee zoons Jean-Pierre en Jean-Paul. Jean-Pierre is de vader van Elise. Ze werkt aan een onderzoek naar dementie en is erg met haar peeter begaan.

In de krant stond: ‘Bejaarde rijdt zes kinderen en twee volwassenen aan. De slachtoffers zijn lichtgewond, de 83-jarige autobestuurder is er het ergst aan toe.’ Het is een raar ongeluk.

Meneer Adam is weduwnaar. Sinds kort heeft hij een vriendin, Michèle Godeau. Hij is dolverliefd op haar en niet alleen omdat ze psycholoog is en hem geestelijke steun verleent. Hij voelt op zijn oude dag jonge mannelijkheid opborrelen en overstelpt haar met attenties en dure cadeaus. Zijn twee zoons zien met groeiende afschuw hoe de financiële douceurtjes steeds meer de pan uitrijzen. Zo koopt meneer Adams vooral voor haar een duur appartement aan de Côte d’Azur waar hij van Michèle in de zomermaanden niet mag wonen omdat zij het dan voor eigen gewin tegen woekerhuur uitbaat. De argeloze oude man wordt geplukt en gepluimd, maar schijnt het allemaal wel goed te vinden.

Het wordt helemaal griezelig als meneer Adam een nieuw testament laat opmaken. Niet lang daarna wordt meneer Adam uit het ziekenhuis ontslagen, maar sterft op weg naar huis aan… Nou ja, dat kan van alles zijn geweest, want de 83-jarige had allerlei kwaaltjes en zo ongewoon is het niet dat zo’n oude man dood gaat. Later komt de gedachte op dat iemand de zojuist genezen patiënt misschien een handje heeft geholpen bij zijn reis naar de eeuwige nacht.

Wanneer peeter eenmaal is gestorven komen zoon Jean-Pierre en zijn dochter Elise er achter dat erfgenaam Michèle Godeau het nog bonter heeft gemaakt dan zij al dachten. Het wordt tijd om iets te ondernemen.

Auteur

Patrick De Bruyn (1955) is psycholoog en schrijver van misdaadromans. Inmiddels staan bijna vijftien titels op zijn naam. In 2010 won hij met Dodelijk verlangen de Hercule Poirotprijs.

Zijn thrillers worden gekenmerkt door een beschrijving van gewone mensen die door het noodlot of door eigen toedoen in een nachtmerrie geraken.

Deze nieuwste thriller hoort beslist thuis bij dit handelsmerk. Niet alleen meneer Adam, maar ook zijn zoons lopen met open ogen in de val die de sluwe Michèle voor hen heeft opengezet. De auteur laat zijn lezers meelopen, waarbij de vraag steeds klemmender wordt of het tij kan worden gekeerd en de geldbeluste Michèle wellicht toch het lid op de neus krijgt. Elise lijkt de enige hoop te zijn.

Wie het laatst lacht, lacht het best.

Patrick De Bruyn – Eeuwig nacht. ISBN 978-94-929-5846-4, 304 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Uitgeverij Horizon / Overamstel 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.