Natan Z.

De gruwelijke dreiging van een gestoorde moordenaar

Buitengewoon riskant romanidee.

De 7-jarige Suus zit met haar tweelingbroertje het spel Chaturanga te spelen als zij voetstappen horen op de trap. Suus schiet haar kamertje binnen. Door een kier ziet zij hoe er een man binnenkomt bij haar broertje, die hem flemend vraagt wat hij aan het doen is. Waar mama is? Beneden. Zij kan niet boven komen want ze is nogal ziek. Dat weet ik zegt het kind. Ze heeft dezelfde ziekte als ik, ik kreeg hiv van mama. De man knikt. ‘Als ik ooit zo ziek was, zou ik mezelf helpen, net als jouw mama. Net als jou…’

 

Het is nog maar de proloog. Maar uit de kafttekst weet de lezer al dat acht moeders van jonge kinderen om het leven zijn gebracht, moeders die allemaal leden aan een ongeneeslijke ziekte. De mama van Suus is een van hen. De dader, Natan Z., zit veilig in een kliniek maar dreigt door een fout van Justitie eerder vrij te komen. Zijn advocaat Reinier wil naam maken met deze zaak.

Wie ook naam wil maken is Hannah, Reiniers echtgenote. Zij schrijft thrillers maar heeft al vijf jaar een writers block. Nu is ze op het idee gekomen een boek te schrijven waarin een kind van de moeders uitgroeit tot de moordenaar van Natan Z. Ze kopieert stiekem, als Reinier even weg is, het geheime rapport van de psychiatrische inrichting en belt haar uitgever dat ze een geweldig idee heeft. Tot haar teleurstelling ziet deze niets in het plan.

Maar de raderen zijn gaan draaien en Hannahs romanidee lijkt werkelijkheid te worden. De zwaar gestoorde Natan Z. wordt vrijgelaten en is nog steeds even duivels als toen.

Auteur

Arjan Alberts (1975) is jurist en schrijver. Hij werkte zeventien jaar voor het ministerie van Justitie en Veiligheid. De laatste jaren was hij als coördinerend inspecteur verantwoordelijk voor incidentonderzoek in gevangenissen en tbs-klinieken. Sinds 2017 heeft hij zijn eigen juridisch adviesbureau. Dit boek is zijn debuut.

 

 

 

Dit is een uiterst merkwaardige thriller. Lees de boventitel op de kaft Als een tbs’er nog één keer de kans krijgt… en je weet dat Natan Z. vrijkomt met alle gevolgen van dien. Lees de achterflap en zie op welk levensgevaarlijk pad de volwassen Suus zich begeeft als ze in de tbs-kliniek gaat werken en hoe Hannah haar boekje te buiten gaat en daardoor zelf in groot gevaar komt. De anderhalve pagina proloog maken het boek af. Daarna begin je te lezen en vul je in: ja, zo en niet anders moet het verhaal verlopen. En dat klopt, met dien verstande dat de details allemaal nog gruwelijker zijn, dat de gedachtewereld van Natan nog sluwer en ondoorgrondelijker is, dat er rondom hen heen nog veel meer speelt. Het gaat het voorstellingsvermogen te boven.

Dit is dus bepaald geen whodunnit, want alle spelers op het veld zijn bekend. Het is de auteur die hun handelingen stuurt. Er hangt een permanente dodelijke dreiging in dit boek, bijzonder knap beschreven. Een misdaadroman van grote klasse.

De auteur heeft veel juridische ervaring op het beschreven terrein van tbs en misdaad. Ik hoop dat hij die nog vaak inzet om boeken als deze te schrijven.

Arjan Alberts – Natan Z. Als een tbs’er nog één keer de kans krijgt… ISBN 978-94-0161-018-6, 288 pagina’s, €20,99. Amsterdam: Xander Uitgevers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.