De structuur van asfalt

Autisme bij vader en zoon

Een zoektocht naar liefdevol leven.

Sarah en Hans vormen op het eerste gezicht een jong succesvol echtpaar met een leuke kleine zoon, Jasper. Maar achter de schijn van ‘gewoonheid’ dreigt een permanent ongemak. Hans was al als kind introvert. Hij bloeide op bij getallenreeksen, bleek een kei in wiskunde, voor hem de ultieme wetenschap die hem gelukkig maakte. Hij was ‘anders’, werd geplaagd maar ook bewonderd. Hij bedacht dat hij met wiskunde de ratio zou beheersen en koos een studie in die richting. Dan zou hij mee kunnen in de maatschappij. Helaas bestond de maatschappij niet alleen uit getallenreeksen en Hans heeft grote moeite met het feit dat er ook sociaal gedrag van hem gevergd wordt. Hij voelt zich buiten het gezin opnieuw een eenling.

Hij is gelukkig met Sarah en hun zoontje Jasper. Hij kan urenlang spelen met het kind, met blokken of met zand. Het kind voelt zich wonderwel veilig als het zich kan verschuilen voor de buitenwereld. Als Jasper naar de basisschool gaat valt het zijn leerkracht op dat het kind niet mee wil doen in de groep. Ze spreekt zijn ouders erop aan en adviseert Jasper te laten testen. Uit de test komt dat Jasper een autismespectrumstoornis heeft. Hij heeft speciaal gericht onderwijs nodig, extra training om hem meer sociaal gedrag bij te brengen. Sarah is er verdrietig om, maar ze is blij dat het zo vroeg ontdekt is en dat Jasper behandeld zal worden. Hans ziet niets vreemds aan Jasper. Het kind is prima zoals hij is. Maar dan komt de dag dat hij zich realiseert dat hij bij Jaspers gedrag in de spiegel kijkt: Jasper is zoals hij zelf ook was als kind. Heeft Hans misschien ook autisme? En gaf hij dat door aan zijn zoon? Hij raakt in diepe verwarring.

Auteur

Hans Leduc (1959; pseudoniem) groeide op in Oost-Vlaanderen. Hij studeerde voor ingenieur en werd projectmanager bij een bank. Hij houdt van de dagelijkse rit in de file naar zijn werk en van lange zwerftochten door de bossen. Hij weet meer van vogels en bomen dan van mensen. Hij is getrouwd en heeft een zoon.

 

 

 

Dit boek is een autobiografie. De schrijver koos een pseudoniem met de voornaam Hans omdat híj degene is die de hoofdrol speelt in dit boek. Hij, zijn vrouw en zijn zoon die eveneens lijdt aan een autismespectrumstoornis, leven het leven dat Leduc beschrijft, en ervaren gedrieën wat het doet met een mens als experts in de geest gaan wroeten.

Deze zoektocht is al lastig als ouders hun kind begeleiden, maar wordt nog complexer als één van die ouders blijkt zelf ook – zonder dat ooit geweten te hebben – aan deze stoornis blijkt te lijden.

Een persoonlijk, intiem en warm geschreven boek over de moeizame dans die volgt op een diagnose.

Vooral boeiend voor mensen die beroepsmatig of familiair met autisme te maken hebben.

Hans Leduc – Structuur van asfalt. ISBN 9789078-9052-9. 191 pagina’s. €20,-. Maassluis: Uitgeverij De Brouwerij 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autisme, Autobiografie. Bookmark de permalink.