De munt van Judea

Spoorloos

Een al jaren zoekgeraakte vader laat plotseling van zich horen. Zijn inmiddels volwassen zoon reist af naar Jeruzalem om hem te zoeken.

Gabriel Davids is zoon van een Palestijnse vader en een Nederlandse moeder. Toen Gabriel een peutertje was vertrok zijn vader Mounir Dahoud met de noorderzon. Hiervan herinnert Gabriel zich uiteraard niets. Hij groeide op bij zijn moeder. Eenmaal volwassen werd hij journalist. Groot is echter zijn opwinding als er uit Jeruzalem bericht komt van een hem onbekende Myriam Beydoun. Ze woont in Jeruzalem en heeft een pakketje dat zijn vader aan hem heeft gestuurd.

Nu hij plotseling verrast wordt door een levensteken van zijn vader wil hij alles op alles zetten om met hem in contact te komen. Gabriel neemt het vliegtuig naar Tel Aviv en reist door naar Jeruzalem. Via de Damascuspoort loopt hij door de Via Dolorosa. Daar ligt de kunst- en antiquiteitenwinkel van Myriam Beydroun. Hij vindt de kunstgalerij vrij gemakkelijk, maar zijn wandeltocht erheen geeft hem een ongemakkelijk gevoel. Het is hem namelijk opgevallen dat hij geruime tijd gevolgd wordt door een blonde man. Is het echt zo, of leidt zijn speurtocht naar zijn geheimzinnig verdwenen vader ertoe dat hij misschien een beetje paranoia is? Gabriek schudt de gedachte van zich af wanneer hij de luxe winkel van Myriam betreedt.

De eigenaresse blijkt een charmante vrouw. Ze loodst Gabriel mee naar een afgescheiden gedeelte van de winkel en legt uit dat het pakketje van zijn vader was gericht aan haar vader die twee jaar geleden is overleden. Kennelijk was Gabriels vader daarvan niet op de hoogte. In elk geval heeft zij het pakketje en de brief opengemaakt.

In de brief staat met hoeveel spijt Mounir afscheid heeft moeten nemen van zijn gezin in Nederland, maar dat vanwege dreigend gevaar er geen andere mogelijkheid was. In het pakketje zit een oude munt die in het bezit moet komen van zijn geliefde zoon. De munt zal hem veiligheid verschaffen, maar blijkt tevens een gewild object voor allerlei duistere en gevaarlijke krachten.

Auteur

Kefah Allush (1969) is een Nederlands presentator, mediaproducent en auteur van Palestijnse komaf. Hij groeide op in Vlaardingen, dat hij na voltooiing van de havo op zijn zeventiende verliet voor een carrière in de omroep.

In deze zijn roman, die voorkomt op de shortlist voor de Gouden Strop 2019, neemt de auteur zijn lezers mee op speurtocht naar de zo geheimzinnig verdwenen vader van Gabriel. Hij wordt daarbij enorm geholpen door de doortastende Myriam Beydroun. Hun zoektocht leidt naar de Palestijnse gebieden, Jordanië en zelfs naar Ethiopië.

 

Niet alleen het spannende verloop van de plot, maar ook de ter zake doende beschrijvingen van de situatie in het Midden Oosten en Afrika maakt deze thriller tot een realistische avonturenroman die het lezen zeker waard is.

Kefah Allush – De munt van Judea. ISBN 98-90-214-1542-0, 332 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: Uitgeverij Volt 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.