Spymaster

Onder de radar

Na de inname van de Krim zoekt Rusland meer voormalig Sovjetgebied dat kan worden teruggewonnen. De Baltische Staten vrezen een invasie.

Drie aanslagen. Drie vermoorde diplomaten. Een sluipschutter in Portugal, een autobom in Spanje, een schutter op een motorfiets in Griekenland. Het hangt allemaal met elkaar samen en maakt deel uit van een groot complot. En nu komt Noorwegen daar ook nog bij.

Scot Harvath is de beste man van een particulier bedrijf waar de Verenigde Staten soms een beroep op doen wanneer het te riskant is om de CIA in te schakelen. Dat moment is thans zeker aangebroken. Rusland zoekt gretig om verloren gegane invloedsfeer te heroveren. Desnoods door militair ingrijpen.

Amerika huivert, want binnen de NAVO geldt de afspraak dat als één van de leden wordt aangevallen, alle landen zullen bijspringen. De Verenigde Staten hebben echter geen enkele behoefte aan oorlog met Rusland. Met lede ogen zien ze aan hoe hun vijand uit de Koude Oorlog onrust stookt in Europa. De Russen hebben kennelijk het doel een aanleiding te creëren om Estland, Letland en Litouwen binnen te vallen om zogenaamd de rust te herstellen.

Harvath en zijn mannen en ook vrouwen zijn ervaren en harde strijders tegen subversieve activiteiten. Wanneer de vechtmachines worden ingezet om in Noorwegen een Russische infiltrant gevangen te nemen, lukt het vanwege buitensporig geweld niet de spion levend in handen te krijgen.

Scot wordt met zijn team gedropt op het strategische Zweedse eiland Gotland. Hier heeft zich een belangrijke Russische spionage cel gevestigd. Niet verbazingwekkend. Wanneer de Russische strijdkrachten grondgebied  langs de Oostzee willen veroveren zullen ze hun oog zeker laten vallen op dit Zweedse eiland als springplank voor militaire activiteiten. Voor het vrije westen is hier dus werk aan de winkel om een flink aantal Russische spionnen uit te schakelen of gevangen te nemen.

Auteur

Brad Thor (1969) is schrijver van thrillers. Hij hoort actief tot het Republikeinse kamp van President Trump.

In dit boek laat hij zien het schrijversmetiér waar het gaat om het produceren van een thriller boordevol acties, volledig te beheersen. Vanaf de eerste bladzijde tot de laatste wordt de lezer verwend met over elkaar heen buitelende gevechts- en spionageactiviteiten. Waar nodig krijgt het verhaal een realistisch kader waardoor er een zekere politieke en militaire aannemelijkheid ontstaat.

 

 

Een uitstekende roman in het flamboyante genre over strijd voor de westerse vrijheid.

Brad Thor – Spymaster. Vertaald uit het Engels (Spymaster) door Frank van der Knoop. ISBN 978-90-452-1831-1, 360 pagina’s, € 19,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.