Hoe kon dit gebeuren?

Bad en mad

Hoe een zeer gewelddadige psychopaat gewoon zijn gang kon gaan.

Ze zijn zestien en zeventien jaar oud en hebben een leuke dag gehad bij een Oranjefeest in Nijkerk. Michael staat opeens dreigend voor ze en richt zijn wapen op de twee meisjes.

‘Meekomen,’ zegt hij ijzig kalm.

Michael P. laat zich door beiden pijpen en verkracht ze vervolgens anaal en vaginaal. De twee hebben geen schijn van kans er onderuit te komen.

Uiteindelijk wordt Michael gepakt en in 2011 veroordeeld tot elf jaar zonder TBS. Omdat Michael onderzoek van het Pieter Baan Centrum had weigerd, was er destijds nog geen dwingende reden om TBS op te leggen.

Januari 2017 wordt Michael overgebracht naar de forensisch-psychiatrische instelling in Den Dolder. Omdat de gevangenis in Vught onvoldoende zicht heeft op de persoonlijkheidsproblemen waar Michael mee kampt, voorziet de gevangenis problemen in de toekomst. Men wil Michael niet onbehandeld terug sturen in de samenleving.

Een fatale samenloop van omstandigheden geven de gedetineerde Michael P. de ruimte om op vrijdag 29 september 2017 Anne Faber te verkrachten, te mishandelen en te vermoorden.

Nederland is woedend als duidelijk wordt wat er allemaal mis is. Falend psychologisch onderzoek, niet capabele invalskrachten, onverantwoorde bezuinigingen op de beveiliging zowel binnen als buiten de kliniek en gemakkelijke toegang tot drugs zijn het meest aanstootgevend.

Een bijkomend probleem was dat de behandelduur van Michael P. eindig was. Hij zat in de kliniek terwijl het moment van zijn vrijlating al vaststond. Als zijn behandeling niet zou zijn afgerond, had dit de datum van vrijlating niet veranderd.

Nadat Michael de eerste weken de ideale gedetineerde had uitgehangen, kreeg hij ongekende vrijheid waarbij hij op de avond van 29 september probleemloos, zonder avondklok naar buiten en naar binnen kon wandelen zonder dat vragen werden gesteld.

Daarbij ging alles mis wat mis kon gaan. Anne is op het verkeerde moment op de verkeerde plek precies de verkeerde persoon tegen het lijf gelopen. Een nachtmerrie. Iedere ouder krijgt daar kippenvel van.

Op 17 juni 2018 wordt Michael P. door de Utrechtse rechtbank gevonnist. De uitspraak is achtentwintig jaar celstraf en een verplichte tbs-behandeling. Daarnaast moet hij 136.000 euro aan de familie Faber betalen. De overheid schiet dit bedrag voor.

De advocaten laten een week later weten in hoger beroep te gaan. Dit dient in mei 2019.

Auteur

Yelle Tieleman (1988) werkt als verslaggever bij het AD Utrechts Nieuwsblad. Hij onderscheidt zich door zich vast te bijten in grote en complexe zaken, waardoor hij boven water krijgt wat anderen liever verborgen houden.

 

 

In Hoe kon dit gebeuren geeft Tieleman een overzichtelijke analyse van alle aspecten van de rechtsgang rond Michael P.

De auteur legt feilloos de knelpunten binnen ons rechtssysteem bloot en maakt duidelijk hoe de zaak-Anne Faber katalysator is bij het opruimen van misstanden.

Yelle TielemanHoe kon dit gebeuren? Over de zaak Anne Faber, collectieve woede en de lessen voor de toekomst. ISBN 978-94-027-0255-2, 190 pagina’s, € 17,99. Amsterdam: HarperCollins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misbruik, Misdaad, Non Fictie. Bookmark de permalink.