De secretaresse

Voetveeg

Achttien jaar cijfert ze zich weg voor haar directrice. Dat kan niet goed gaan.

‘De secretaresse is de gevaarlijkste persoon in het vertrek’, het is de eerste zin van deze kantoorthriller.

Nadat ze haar oude vader had gedwongen met pensioen te gaan werd Mina Appleton directrice van het Appleton-supermarkten-concern. Haar privésecretaresse is Christine Butcher. Er zijn ook nog twee andere secretaresses, maar die brachten het nooit verder dan de nummers twee en drie.

Christine noemt zich de nummer één. Zij beheert de e-mails en de agenda van Mina Appleton met volledige overgave. En dat is bitter nodig, want Mina is een vrouw die gedoemd lijkt in een ongedurige staat van ontevredenheid te verkeren. Mensen, plaatsen en dingen kunnen nooit helemaal aan haar hoge eisen voldoen.

Gedurende de achttien jaar dat Christine voor haar bazin werkt raakt ze ingevoerd in al haar geheimen. Ze kent alle wachtwoorden van haar rekeningen, haalt haar doktersrecepten op, regelt al haar contacten en vergezelt haar op de zakelijke reizen.

Christine laat weten: We floreerden samen, Mina en ik. Zij als de dominante soort, natuurlijk. Ik was meer het bosplantje dat in haar schaduw kon gedijen. Ik was een prima bodembedekker, zou je kunnen zeggen.  

Toch gaat het schuren, knarsen en piepen. Steeds wordt duidelijker dat Mina een geboren leugenaar is, een flessentrekker en een oplichtster. Wanneer de politie in de kantoren invallen doet, de administratie in beslag neemt en Mina wordt aangeklaagd wegens meineed en fraude, sleept ze Christine mee. Het zwartepieten kan beginnen.

Auteur

Renee Knight – Author

Renée Knight (1959) was scenarioschrijfster voor de BBC. Tegenwoordig is ze de auteur van thrillers. Dit is een verhaal waarbij iedereen voelt aankomen: dat kan niet goed gaan!

 

 

 

 

 

 

De schrijfster neemt ruim de tijd om de spanning op te bouwen. Hierbij vormen uitvoerige rechtbankscenes de opmaat voor een onverwachte ontknoping.

Liefhebbers van een zich langzaam ontwikkelend drama waarin louter vrouwen in de hoofdrollen zijn te vinden, krijgen beslist waar voor hun geld.

Renée Knight – De secretaresse. Vertaald uit het Engels (The Secretary) door Bert Meelker. ISBN 978-90-263-2953-1, 320 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.