Cupido voor de rijken

Relatiebemiddeling voor de prijs van een knappe auto

‘High-end partner search’.

Heel wat mensen die zichzelf presenteren als happy single, zouden graag een partner willen hebben. Maar boeiende partners liggen niet voor het oprapen, zeker niet als de single een jaartje ouder wordt en loslopende mannen en vrouwen steeds zeldzamer worden. En om nu uit louter eenzaamheid genoegen te nemen met kneus of tweede keus gaat de meesten te ver.

Dat is de reden dat veel van de alleengaanden – alleenstaanden schijnt een negatieve klank te hebben – zich op de digitale markt van de zoekenden begeven. Anderen, wellicht wantrouwender voor de schone schijn van het net, gaan naar een relatiebureau.

Dit boek gaat over Pier Ebbinge en zijn bureau voor relatiebemiddeling. Hij noemt zich de ‘Cupido voor de rijken’ en daarmee is meteen de toon gezet. Want de ambtenaar, de leraar, de verpleegkundige en de journalist (om maar wat representanten van de middenklasse te noemen) mogen zich nog zo eenzaam voelen, nog zozeer snakken naar een geliefde aan hun zijde, zij kunnen zich voor hulp bij hun zoektocht niet tot deze cupido wenden. De man loopt over van menslievendheid, wil mensen graag in elkaars armen drijven, maar hij moet er wel goed aan kunnen verdienen. En de geliefden in spe dienen financieel al evenmin van de straat te zijn. Huisje in Frankrijk, wereldreizen, samen de Poolnacht aanschouwen, sterrenrestaurants, bootje van aardig formaat, een kelder met goede wijnen… ze behoren voor de opdrachtgevers van Pier (hij wil ze per se geen ‘klanten’ noemen) tot de dingen van de dag.

Deze cupido voor de rijken is niet zomaar iemand. Niet alleen de auteur van dit boek zingt ’s mans lof in alle toonaarden, maar ook anderen die zijn pad kruisen. Ebbinge had jaren lang een bedrijf als headhunter en consultant. In 2012 schreef hij als ‘adviseur in liefdesgeluk’ het boek Liefde en Werk, een liefdesbijbel. De uitgever zag er geen brood in, de tekst was niet swingend genoeg. Nu heeft Ebbinge zijn stijl gevonden. In hakketakkerige poëtisch geformuleerde krantenadvertenties omschrijft hij, in door hem benoemde kwaliteitskranten, de opdrachtgever voor wie hij op zoek is naar een partner. Hij heeft deze opdrachtgever dan al uit en te na gesproken, een dossier aangelegd en zijn hersens gepijnigd hoe hij hem of haar zo gevoelig mogelijk kon omschrijven. Dat heeft de opdrachtgever tot dan toe €20.000 honorarium gekost. Slaagt Ebbinge erin een succesvolle verbintenis tot stand te brengen, dan komt daar €40.000 bovenop. Veel? Levenslang geluk voor de prijs van een garage. Dat is toch niet te veel? En trouwens, wie dat niet kan opbrengen, hoort niet bij Ebbinge thuis. Zo eenvoudig ligt dat.

Auteur

Mark Koster (1969) werkt sinds dertig jaar in de journalistiek voor onder meer Het Financieele Dagblad, Quote en Omroep WNL. Hij is ook de auteur van Hoe word ik bitcoin-miljonair.

 

De auteur heeft zich de vingers blauw getikt om (opdrachtgever?) Ebbinge neer te zetten als de meest charismatische man van het heelal, nationale liefdesbiechtvader, psycholoog op relatie-terrein, fijnzinnig tekstschrijver, een lange, mooie man gezegend met een groot gevoel voor humor, patriciër pur sang… het houdt niet op.

Misschien zijn er lezers die smullen van de datingvoorbeelden uit deze ‘Boer zoekt vrouw’ voor de rijken. Ze zijn op z’n tijd vermakelijk, dat zal ik niet ontkennen. Zelf zegt hij: ‘Ik koppel niet, ik bemiddel niet, ik doe aan high-end partner search. Noem mij maar adviseur in levensgeluk.’

Het is maar dat u het weet.

Goede wijn behoeft geen krans. Maar wat mij betreft is dit een hagiografie. En heiligen, dat weet u, kunnen niet zonder aureool.

Mark Koster – Cupido voor de rijken. Achter de schermen bij Pier Ebbinge Relationship.  ISBN978-94-92460-240. 197 pagina’s. € 20,95. Den Haag: The Reader Publisher 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.