Kroniek van een erfenis

Homo of hetero, armoe of rijkdom

Een geheim bezit in de spelonken van New York.

De in Nederland rijk geworden handelaar in menselijk haar vertrekt met zijn vrouw Maria en hun dochtertje Julia naar New York. Zijn broer Pieter heeft daar de weg gebaand met hun gezamenlijk bedrijf en boekt er enorme successen. De broers Van Weelen maken pruiken, haarstukken en dergelijke, al naar de laatste mode. Als in 1885 zoontje Christiaan wordt geboren kan Maria haar geluk niet op. Maar ondanks die vreugde verlangt zij terug naar Brabant. Christiaan is volgens zijn vader geen ‘kerel’, het is een zachtmoedig, gevoelig kind, dat opbloeit onder liefkozingen en gevoelig is voor schoonheid. Vader ziet het met grote ontevredenheid aan. Deze jongen zal nooit zijn grote bedrijf fatsoenlijk kunnen overnemen.

Christiaan ontdekt dat hij ‘anders’ is, hij is gevoelig voor die vorm van seksualiteit die rond 1900 werd beschouwd als decadent en ziekelijk. Op zoek naar zijn ontluikende persoonlijkheid komt de opgroeiende jongen terecht in clubs en duistere kelders waar hij gelijkgestemden ontmoet. Maar in plaats van dat hij er blij om is brengen die hem in grote verwarring. Zijn opvoeding werkt door: homoseksualiteit is immers een zware zonde? Nadat hij contact heeft gehad met een man vlucht hij naar een kerk om te biechten. De priester hoort hem aan en brengt hem thuis. Hij adviseert Christiaans ouders de jongen te laten behandelen door een arts, dan zou hij kunnen genezen. Christiaan komt terecht bij een ‘psychiater’ die hem onderwerpt aan pijnlijke en vernederende behandelingen en hem hormonen laat slikken die zijn lichaam voorgoed veranderen. Het priesterschap zou ook goed voor hem zijn, suggereert men. Christiaan is doodongelukkig. Hij taalt niet meer naar seks. Volgens vader is de behandeling daarmee geslaagd. Hij neemt zijn zoon mee terug naar Nederland, waar ze in Eindhoven gaan wonen. De zoon onderwerpt zich.

Auteur

Ingeborg van ’t Pad Bosch (1971) werkte vijftien jaar als psycholoog. In 2010 verhuisde ze met haar gezin naar New York. Dat nieuwe leven inspireerde haar tot het schrijven over haar ervaringen voor nieuwssites en tijdschriften. Daaruit kwam in 2016 de bundel voort Familie Jansen goes New York. De auteur is hoofdredacteur van de net-nieuwsbrief De Wereldwijven.

Christiaans vader blijft, ook in Nederland, minachting houden voor zijn zoon. Hij wil niet dat de jongen het als volwassene te eenvoudig krijgt wanneer er na zijn dood een grote erfenis vrijkomt. Als vader overlijdt krijgt Christiaan een brief waarin hem een kunstcollectie wordt toegezegd, vaders eigendom. Een verrassing, want niemand uit de familie heeft ooit geweten van een dergelijke verzameling. Waar bevindt die collectie zich? Hoe moet de zoon die vinden? Christiaan gaat op zoek en al zoekende komt hij ook in het reine met zijn identiteit. Pas na vele jaren later komt de hele waarheid boven tafel.

Een fraai boek – helaas met wat taaltechnische onvolkomenheden die een goede redacteur/corrector eruit gehaald zou hebben – en voor een debuut bepaald opmerkelijk. Wie debuteert is vaak al blij als hij één verhaallijn tot een goed einde kan brengen, Deze auteur vervlecht vol verve en met gevoel voor drama verschillende lijnen met en door elkaar. Complimenten.

Ingeborg van ’t Pad Bosch – Kroniek van een erfenis. ISBN 978-94-9211-571-3. 298 pagina’s, €18,95. Hoorn: Godijn Publishing 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.