Kind 39

Zwarte Bergen

Duistere krachten gijzelen skidorpje. Een moordenaar heeft het voorzien op zintuigen.

In de Noord-Italiaanse Alpen wordt de zestigjarige politiecommissaris Teresa Battaglia, scherp van tong en zacht van hart, opgetrommeld om een huiveringwekkende moord op te lossen. Een man wordt dood gevonden, de ogen met de hand uit de kassen gescheurd. Behalve door twee adjudanten wordt Battaglia geassisteerd door de jonge inspecteur Massimo Marini.

De commissaris kampt met een geheimzinnig verdriet uit het verleden en probeert haar diabetes in de gaten te houden. Daarnaast is ze erg bezorgd omdat ze meent bij zichzelf de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer te kunnen herkennen. Massimo daarentegen lijkt alleen maar te popelen om zijn meerdere te behagen. Helaas struikelt hij voortdurend over zijn onervarenheid.

In het dichte woud rond een bergdorpje gebeuren angstaanjagende incidenten. Een mysterieuze schaduw dwaalt door het bos. Teresa is gespecialiseerd in criminele profielen. Zij behandelt het lijk met de vermiste ogen alsof er een seriemoordenaar aan het werk is. Massimo die pas van de politieacademie komt, vindt dat zijn superieur wel heel hard van stapel loopt. Waarop baseert ze die hypothese?

Terwijl de gebeurtenissen een huiveringwekkend spoor door de bergachtige enclave trekken, wordt de lezer regelmatig meegenomen naar een mysterieus verleden.

Auteur

Ilaria Tuti (1976) woont in de bergen van de provincie Udine in het noordoosten van Italië.  Als kind wilde ze fotograaf worden, maar ze studeerde economie. Deze thriller is in Italië een bestseller. Het is haar eerste boek dat in het Nederlands is vertaald.

 

De onmiskenbare kwaliteit van deze roman met verrassende intriges en een fraai crescendo als aanloop voor de ontknoping doet sterk denken aan de Baztán Trilogie van de bejubelde Spaanse schrijfster Dolores Redondo.

Beide schrijfsters, de één woonachtig in de Pyreneeën, de andere in de Alpen, situeren hun sinistere verhalen in de bergen en bossen die voorouderlijke legendes en duistere angsten herbergen. In het verlaten en onherbergzame landschap wordt de mens in staat gesteld zijn dierlijke kanten te hervatten en kwaad te zaaien. We worden geconfronteerd met beesten, spoken, griezels en ontembare lichamelijke en geestelijke krachten die moeten worden beteugeld opdat het kwaad uit het verleden kan worden beteugeld.

Dolores Redondo heeft haar Italiaanse evenknie gevonden in Ilaria Tuti.

Een meeslepende roman die in geen enkel opzicht teleurstelt.

Ilaria Tuti – Kind 39. Vertaald uit het Italiaans (Fiori Sopra l’Inferno) door Saskia Peterson-Kotte. ISBN 978-94-016-0995-1, 335 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Xander Uitgevers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.