Het is goed, het is mooi

‘Mannen kletsen niet’

Prikkelende autofictie uit Kroatië.

Ivica werkt in de boekwinkel Glorija. Zijn directrice is Danijela. Verder is er nog Iris, een niet afgestudeerde studente Tsjechische taal en letterkunde. Ivica sluit de rij. Hij is een niet afgestudeerde Joegoslavist, mislukte handballer, dichter van twee bundels en nog het een en ander. Ivica is dol op mooie vrouwen. Vaak eindigt zijn dag in het ritme van lippen, bloemen, ogen, enkels, bier, eenzaamheid. De nachten zijn een ander verhaal, maar dat hoeft niemand te weten. De manier waarop we ons bij onze levens neerleggen is sowieso altijd een noodzaak, nooit een vrije keuze.

Na een proefperiode gaat Ivica fulltime in de boekwinkel werken. Hij maakt zich daar erg verdienstelijk. Omdat hij de enige mannelijke medewerker is komt zijn lichaamskracht goed van pas als twee winkeldieven aan het plunderen slaan en Ivica daadkrachtig ingrijpt. Eén van de boeven jammert: ‘Al negen jaar leef ik van het stelen van boeken, ik heb thuis kilo’s boeken die niemand wil…’ Directrice Danijela zegt minachtend: ‘Doe ze aan een bibliotheek cadeau!’

In de winkel komen alle boeken langs. Van Julio Iglesias die huidkanker heeft tot de echtgenote van Salman Rushdie die een kookboek heeft geschreven.

Humor is er genoeg. Zoals wanneer een lange jongen met een kaalgeschoren hoofd de boekhandel instapt, met naast hem een klein tandeloos gedrocht, zijn vriendin. Hij vraagt:

‘Heeft u Mein Kampf ?’ Ivico is not amused en staat chagrijnig de kale knul te woord. Tijdens de conversatie die volgt piepelt hij de neonazi op weergaloze wijze. Het stel neemt verslagen de benen.

Ivica wordt vertrouwenspersoon als Danijela vertelt dat ze een abortus zal ondergaan. ‘In een kippenhok kan ik dat niet zeggen, tegen jou wel want mannen kletsen niet.’

Ivica heeft ook zijn bedgeheimen. Wanneer hij met zijn veel jongere buurmeisje in bed ligt zegt ze: ‘Je weet dat ik een vriend heb?’ ‘Dat weet ik.’ ‘Je weet ook alles. Wat weet je niet?’

‘Ik weet niet wat wij nu gaan doen.’ ‘We gaan de liefde bedrijven, jij gaat mij als oudere vent, iets leren wat ik nog niet weet, daarna ga je naar huis en stuur je mij een bericht dat je zoiets nog nooit hebt meegemaakt.’

Auteur

Ivica Prtenjača (1969) schrijft autofictie. Hij is promotor van literatuur en radiomaker. Biografische en historische gebeurtenissen worden in zijn boeken doorspekt met fictie. Met ironisch optimisme komen problemen met betrekking tot de val van het communistische systeem langs, de vreselijke oorlogszuchtige erfenis en de uiterst complexe mutatie om democratie te bereiken. Voor het vervolg op dit boek, De berg, dat in dezelfde band is opgenomen, kreeg de auteur de uitgeversprijs als beste Kroatische roman van 2014.

 

Ivica Prtenjača – Het is het goed, het is mooi & De berg. Vertaald uit het Kroatisch (Dobro je, lijepo je & Brdo) door Sanja Kregar. ISBN 978-94-92160-14-0, 232 pagina’s, € 24,50. Amsterdam: Uitgeverij KLIN 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autofictie. Bookmark de permalink.