Paal 15

Vijftien verhalen vanuit Ameland

Zilte en zoete verhalen met de zompige geur van het Wad.

Een verloren dochter, een verloren liefde, namen als Akke, Geeske, Jansje, Rikke, Tjebbe, Sierk, de oude treurende juttersvrouw Ritskemoei die haar zoon aan de zee verliest… en tussen de bedrijven door klinkt het gelach van moderne vrouwen… Vreemd, het is net of er twee verhalen worden verteld. Maar wie dit boek leest, ontdekt dat er vijftien verhalen zijn, vijftien Waddenverhalen.

Op een dag krijgt schrijfster Marelle Boersma een idee. Ze zit op de veranda van haar huis in Portugal, ver weg van Nederland. Ze bedenkt hoe leuk het zou zijn om met een groep vrouwen een midweek naar Ameland te gaan, om daar ter plekke een cursus verhalen schrijven te geven, verhalen die dan natuurlijk wel over Ameland moesten gaan. Marelle zet haar plan op Facebook. Binnen drie dagen heeft ze de club compleet. Vijftien vrouwen, de meesten geen  professioneel schrijver, maar wel allemaal bezeten hobbyschrijver, gaan met haar mee op pad. Het vooruitzicht dat hun verhalen officieel worden gebundeld maakt de vreugde extra groot.

Samensteller

Marelle Boersma (1957) is bestsellerauteur en schrijfdocent. Zij schrijft thrillers. Van Vals Alarm zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Momenteel schrijft ze aan een serie met het thema ‘Ik vertrek’,  los van de tv-serie, maar geënt op dat gegeven. Ze richtte in 2018 met Antoinette Kalkman de ThrillerAcademie op. Boersma geeft schrijfvakanties in Portugal.

Nadat het Ameland-plan was ontstaan, wendde de initiatiefneemster zich tot uitgever Esther van der Ham. Deze zegde toe dat de Waddenverhalen zouden worden uitgegeven. Uit louter enthousiasme leverde ze ook zelf een verhaal voor de bundel.

Het boek ging ‘Paal 15’ heten, naar het verhaal dat Antoinette Kalkman schreef. Zij verplaatste zich in het leven van de 42-jarige Rianne die met dochter, zoon en een vriendje na de scheiding uit varen gaat. Wat een rustige reis naar Vlie (Vlieland) moet worden, wordt een angstaanjagende tocht in de storm met een noodlanding op Ameland. En daar heeft Rianne in 1992 een afschuwelijke ervaring gehad met Tjebbe die haar seksueel misbruikt heeft. Tenminste, dat vermoedt ze want ze was vreselijk dronken geweest. Nooit wilde ze meer naar Ameland toe… Maar windkracht 7 besliste anders.

Het is lastig te oordelen over vijftien verschillende verhalen van vijftien verschillende schrijfsters met vijftien verschillende stijlen. Wie een favoriet uitkiest, kwetst een ander, zeker omdat over smaak niet te twisten valt.

Laten we het erop houden dat het stuk voor stuk sympathieke verhalen zijn waar de liefde voor het schrijven aan af te lezen valt. Bij de bundel is ook een Making of Paal 15  uitgegeven, waarin wordt verteld hoe deze tot stand is gekomen. Voorzien van leuke foto’s.

Een mooi initiatief, dat zeker navolging verdient.

Marelle Boersma (samensteller) – Paal 15. Vijftien Waddenverhalen. ISBN 978-94-92844-37-8, 204 pagina’s, €12,50. Breda: Uitgeverij Droomvallei 2018.

Aangezien de deelnemers aan dit boek tijdens de cursus allemaal verliefd werden op Ameland en de Waddeneilanden, gaat er per verkocht exemplaar één euro naar de Waddenvereniging.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Korte verhalen. Bookmark de permalink.