Dit is voor jou

Gelukzoekers in Brazilië

Invalide vrouw zoekt genezing voor haar verlamde benen. Twee mannen worden op haar verliefd, wat leidt tot buitengewoon gevaarlijke situaties.

 Josefa Cavalho is invalide. Ze is vanuit Portugal naar Brazilië gereisd, naar het plaatsje Salvador de Bahia. Al haar hoop op genezing heeft ze gevestigd op hulp van de in 2007 heilig verklaarde Frei Galvão, die 200 jaar geleden gold als een groot genezer.

Tien jaar geleden vielen haar benen op onverklaarbare redenen ten prooi aan verlamming. Ze is nu 27 en zit de hele dag in een rolstoel. Sinds twee dagen heeft ze onderdak gevonden in een hotelletje en kijkt de hele dag door het raam naar wat er op straat gebeurt. Ze hoopt op een wonder.

Aan de straatkant staat de achttienjarige Roberto met een kleurige vlag te zwaaien. Binnenkort zijn er verkiezingen en hij heeft gedurende twee weken het begeerde baantje van politieke vendelzwaaier. De onkostenvergoeding is net genoeg om in leven te blijven.

Roberto heeft het moeilijk. Kort geleden is zijn opa overleden. Het was zijn enige familielid. Oma was al enige tijd dood, zijn vader was aan de drank gestorven en zijn moeder en zusje Layana emigreerden onlangs zonder hem naar Bolivia. Hij heeft niemand meer.

Terwijl de jongen zwaait met zijn politieke vlag, ziet hij aan de overkant van de straat vanuit een hotelkamer twee prachtige ogen Hij wordt er verliefd op.

Dat geldt eveneens voor de hoteleigenaar Alessandro. Ook hij is getroffen door de bevallige Josefa. Ook al kan ze niet lopen, hij wort haar straalverliefd op haar en vertroetelt zijn gast met kopjes thee en lekkernijen.

Voordat we meer te weten komen over Josefa, Roberto en Alessandro laat de verteller van het verhaal de lezer kennis maken met het ongelukkige huwelijk van Jorge en Livia en met een zekere Maria die in gewetensnood verkeert omdat ze ooit haar baby’tje ter adoptie weggaf. Tenslotte zijn er een hoop levensgevaarlijke telepathische kaaimannen die dagelijks door de halfzus van Maria worden gevoederd.

Auteur

Verteller is Co Conelis, pseudoniem van Cor de Bode (1948). Hij is psychotherapeut en als bestuurder werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Hij verbleef verschillende periodes van zijn leven in Brazilië, het land waar deze debuutroman zich afspeelt en beschrijft met verve de levensgevaarlijke omstandigheden waarin zijn personages bij hun zoektocht naar het geluk, terechtkomen.

 

 

 

Josefa is de spil van het verhaal. Ze is ervan overtuigd dat in Brazilië haar laatste kans op genezing te vinden is. Geen zee gaat haar te hoog. Ze had echter geen rekening gehouden met twee op haar verliefde mannen. Bovendien komt ze er achter dat de erotische motieven van Roberto en Alessandro enorm van elkaar blijken te verschillen. Wie moet ze kiezen?

Een buitengewoon meeslepende roman die door een begenadigd verteller prachtig op papier is gezet. De lezer hoeft zich geen moment te vervelen, want de ontwikkelingen van het verhaal buitelen met fraaie cliffhangers over elkaar heen.

Co Conelis – Dit is voor jou. ISBN 978-94-6365104-2, 339 pagina’s, € 22,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Latijns Amerika. Bookmark de permalink.