Dossier Feuerhand

Berlijn 1921

De Duitse hoofdstad zoekt gulzig naar afleiding. Verdovende middelen, kinderprostitutie en venijnige vechtpartijen tussen communisten en fascisten zijn dagelijkse kost. Joodse inwoners zitten steeds vaker klem.

De frustraties over de afloop van de Eerste Wereldoorlog doen zich in Berlijn gelden. Er heerst maatschappelijke onrust. Op 24 februari 1920 wordt de fascistische NSDAP met als boegbeeld Hitler opgericht. Allerhande loslopende vechtjassen scharen zich bijeen om in knokploegen Joden en communisten neer te knuppelen en te beroven.

De fascisten maakten tevens dankbaar gebruik van invloedrijke Berlijners die niet alleen bezeten zijn van Jodenhaat, maar ook met afschuw zien hoe in Rusland het rode regime alle macht aan zich trekt.

Dr. Heinz Baumgart heeft een belangrijke positie verworven. Hij is een vooraanstaand psychiater en bevriend met Hitler. Baumgart is een welgesteld man, maar heeft zijn kapitaal hard nodig want hij is honderd procent verslaafd aan verdovende middelen. Na cocaïne en heroïne is dure amfetamine zijn nieuwste snoepgoed. Dr. Baumgart heeft een vriendin. Het is Elise Kraiser. Hij weet niet dat haar echte naam Claire Lesumier is.

In 1921 verblijft Paul van Ostaijen in Berlijn. Hij ontvluchtte Antwerpen en sloot zich samen met zijn vriendin Emma Clément aan bij de linkse activisten in Berlijn. De Vlaamse dichter komt in contact met Elise. Door toeval raakt Van Ostaijen verwikkeld bij de verdwijning van een dossier dat in het bezit is gekomen van Elise. Zij had het zich toegeëigend op een moment dat Baumgart weer eens door opiaten wegraakte in een diepe roes.

Van Ostaijen wil terug naar Vlaanderen en Kraiser besluit eindelijk gebruik te maken van het geroofde dossier, het Dossier Feuerhand.

Auteur

Bob van Laerhoven (1953) is een Vlaamse journalist en auteur van misdaadromans zoals De wraak van Baudelaire (2007), dat een internationaal succes was en in de Verenigde staten bekroond werd.

 

 

 

Hoewel dit boek beslist thrillerachtige passages kent, is het toch in de eerste plaats een spannende historische roman waarin de lezer vele bestaande personages uit het Berlijn van 1921 tegenkomt. De schrijver heeft rond hen een knappe intrige gecomponeerd.

Na een meeslepende opbouw culmineert de plot in een geloofwaardige ontknoping die een compliment waard is.

Bob van LaerhovenDossier Feuerhand. ISBN 978-90-8924-517-5, 378 pagina’s, € 19,99. Antwerpen: Uitgeverij Houtekiet 2017.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken. Bookmark de permalink.