De tattooverzamelaar

Begerig wegsnijden

Onder de bezitters van tatoeages ontstaat grote schrik wanneer iemand het kennelijk voorzien heeft op hun kunstzinnige huidverfraaiingen.

…Ik maak eerst sneden om het deel van de huid dat verwijderd moet worden af te bakenen. Met een gekromd mes zal ik het villen. Als het lichaam nog warm is, zal het een koud kunstje zijn de tattoo af te stropen. Ik geniet dan van het loshangende dampende vel en verlang naar meer…

Marni tatoeëert al sinds haar achttiende. Negentien lange jaren waarin ze duizenden vierkante meters huid van tattoos heeft voorzien. Ze is inmiddels twaalf jaar gescheiden van Theirry. Hij is ook een tatoeëerder. Beiden hebben een soort haat-liefdeverhouding.

Wanneer Marni een leeg koffiebekertje in een vuilcontainer gooit komt haar een verschrikkelijke stank tegemoet. Als ze het voetpedaal van de container verder intrapt, ziet ze bleke glanzende vormen waarin ze direct een arm, een been en een torso herkent.

Inspecteur Francis Sullivan heeft op zijn negenentwintigste  onverwacht promotie gemaakt. Als jongste inspecteur van het politiekorps van Sussex begint hij aan zijn  eerste werkdag. Hij begrijpt dat van hem resultaten worden verwacht, zeker omdat bij de promotie de in anciënniteit hoger geplaatste Rory Mackay werd gepasseerd. Hoofdinspecteur Bradshaw zal in dat opzicht geen gemakkelijke zijn. Het is vaker gebeurd, dat een benoeming werd teruggedraaid.

Francis Sullivan hoeft niet lang op een belangrijke zaak te wachten. Dezelfde dag belt Marni de politie anoniem om haar gruwelijke vondst te melden. Het zal de recherche 24 uur kosten om achter haar identiteit te komen.

Wanneer agenten de container openen, moet één van de brigadiers hollen om met zijn braaksel niet het plaats delict te vervuilen. Het is een afschuwelijke vondst. Wanneer het lijk uiteindelijk in het mortuarium wordt onderzocht krijgt Sullivan te horen dat het slachtoffer gevild werd terwijl hij nog leefde.

Het duurt niet lang of een tweede slachtoffer wordt gevonden. Hij is onthoofd. Met behulp van de inmiddels opgespoorde Marni komt Sullivan er achter dat de moordenaar het kennelijk voorzien had op een fraaie tattoo die op het hoofd was aangebracht.

Hoofdinspecteur Bradshaw en  Rory Mackay, gefrustreerd dat de post van inspecteur hem was ontgaan, menen dat het om twee zaken gaan die niets met elkaar te maken hebben. Sullivan is er echter van overtuigd dat er maar één moordenaar aan het werk is geweest. De rivaliteit tussen Sullivan en Rory levert een kruimige bijdrage.

Auteur

Dit boek is het thrillerdebuut van de Britse schrijfster Alison Belsham, die kennelijk zelf niet vies is van tatoeages.

Deze misdaadroman is meteen een voltreffer omdat alle ingrediënten van het genre vakkundig bijeen gebracht zijn. Naast nachtelijke moordpartijen, felle achtervolgingen en heftige actiescènes, is er een spannend plot met een verrassende dubbele ontknoping. Kortom: een  thriller met alles erop en eraan.

 

Alison Belsham – De tattooverzamelaar. Vertaald uit het Engels (The Tattoo Thief) door Yvonne de Swart en Betty Klaasse. ISBN 978-90-443-5388-4, 336 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: The House of Books 2018.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.