Wie zint op wraak

Kauwgummoordenaar gaat bloedstollend te werk

Zelfs de recherche gruwt van deze martelmoorden.

De correcte Stockholmse politiecommissaris Carl Edson is een door de wol geverfd vakman. Zijn ervaring maakt hem soms zelfs wat ongevoelig. Maar als een boer in zijn schuur een lijk vindt en de politie erbij haalt gaan zelfs de meest geroutineerde agenten over hun nek. De gerechtsarts constateert buitengewoon wrede martelpraktijken die met bijna medische precisie zijn uitgevoerd toen de man nog leefde. Erger nog, de man mag op een lijk geleken hebben, hij leeft nog steeds. En hij moet gruwelijk lijden. Niet lang erna sterft hij in het ziekenhuis.

Het slachtoffer blijkt een bekende van de politie. Hij heeft er een paar jaar gevangenisstraf opzitten wegens verkrachting van een 14-jarig meisje. Daaruit concluderen Edson en zijn staf dat er wel eens wraak in het spel kan zijn geweest, want de man had veel vijanden.

Edson en zijn team worden al gauw belaagd door de pers als ook de tweede gevonden dode aan zware martelpraktijken blootgesteld blijkt te zijn geweest. De gedreven journaliste Alexandra Bengtsson ziet in deze moorden de kans om eens goed bij haar chef Marvin in de belangstelling te komen. Ze is het schrijven van saaie stadsverhalen beu, zou veel liever spectaculaire moorden onderzoeken. Maar dan moet ze zich wel eerst bewijzen. Ze wroet en speurt, bezoekt mensen in het kielzog van de agenten, en blaast verhalen op tot ze keer op keer ‘De Eén’ haalt. Marvin moet toegeven dat ze haar vak verstaat, ze mag zich volledig aan deze zaak wijden.

Er komen meer lijken. En nog meer. Het ene slachtoffer is nog gruwelijker gemarteld dan het vorige. Dan ontdekt Carl een oude zaak die de doden aan elkaar linkt.

Auteur

Dr. Bo Svernström (1964) heeft Zweedse taal en letterkunde gestudeerd. Hij werkte vele jaren voor het dagblad Aftonbladet. Van dit boek werden in de eerste week al 5000 exemplaren verkocht. Het wordt in tien landen vertaald.

 

 

 

Ergens, nadat de politie het zoveelste slachtoffer vindt, zegt Carl Edson: Deze martelingen overtreffen alles wat ik in vijfendertig jaar bij de politie heb gezien. Ze overtreffen ook alles wat uw recensent in jaren van lezen is tegengekomen. Elke marteling wordt uit en te na beschreven, tot de meest bloedige details, tot de gruwelijkste geuren van de ontbindende lijken, kronkelende maden en stinkend lijkvocht.

En dat is wat mij het meest fascineert. Wat gaat er om in een schrijver die zich ’s morgens achter zijn computer zet en denkt: ‘Zo, wat zal ik vandaag eens voor adembenemende martelingen bedenken om de lezer (hemzelf?) te vermaken?’ Geen man om een borrel mee te drinken. Maar misschien vindt u dat juist boeiend.

Svernström kan zeker schrijven, beeldend en trefzeker. Op de flap wordt het boek bloedstollend genoemd en sfeervol. Dat eerste klopt, het tweede hangt af van wat iemand sfeervol noemt. Verwacht daarbij geen kaarslicht en vioolmuziek.

Samengevat: zeer spannend, af en toe akelig echt, een boek voor liefhebbers.

Bo Svernström – Wie zint op wraak. Vertaald uit het Zweeds (Offrens Offer) door Edith Sybesma. ISBN 978-94-027-3060-9. 478 pagina’s. €15,00. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.