Verast

Aansteker terreur

Na moedwillige brandstichting jaagt de politie op de aanstichters.

In een Antwerpse megabioscoop heeft een verschrikkelijke brand gewoed. Het team van de Georganiseerde Misdaad onder aanvoering van commissaris Stef Cools gaat erop af. Tientallen bezoekers hebben niet voor de vlammenzee kunnen vluchten. Ze zijn levend verbrand of in de meeste gevallen gestikt door de rook. ‘Pompeï aan de Schelde’, mompelt Cools als de brandweercommandant hem de krochten van het inferno toont. Het is huiveringwekkend om te zien.

Er is duidelijk sprake van brandstichting. Terwijl de zaal alleen oog had voor de filmvertoning moet iemand langs de gangpaden benzine hebben gesprenkeld en aangestoken. Er was in het donker fatale paniek uitgebroken. Aldus het rapport van de technische recherche. Dit wordt ondersteund door de enkele getuige die de benzinelucht was opgevallen en het tijdig op een lopen had gezet.

Hoofdcommissaris Verelst en burgemeester Denayer sturen de politie aan en zoeken de dader of daders in de richting van IS, dat de terreurdaad opeist. Commissaris Cools zoekt het in een heel andere richting. Zo is bij de brand een wapenhandelaar omgekomen en met hem twee familieleden. Is er misschien sprake van een afrekening in het criminele milieu? Ook lijkt de omstreden projectontwikkelaar Erwin Stackx bij de brand betrokken. Het brengt Cools in een lastig parket wanneer hij met deze betrokkenen aan komt zetten. Beide heren zijn goede vrienden van de burgemeester.

In elk geval is de politie beducht voor nog een aanslag. Een goede gelegenheid doet zich binnen enkele dagen voor als in het Sportpaleis de bevrijding van Antwerpen zal worden gevierd. Tienduizenden zullen de manifestatie bijwonen. De beveiliging wordt tot het hoogste niveau opgevoerd.

Auteur

Hugo Luijten (1969) publiceert over geschiedenis en onderwijs. Offer voor een verloren zaak was zijn romandebuut. Deze thriller is een ouderwetse politieroman waarin de hoofdpersoon Stef Cools tegen de stroom van zijn meerderen in en soms gehinderd door zijn eigen onhebbelijkheden vecht voor de oplossing van de misdaad.

De spanning rond het Sportpaleis loopt hoog op. Vanuit welke kant is het gevaar nu eigenlijk te duchten? Het feit dat zijn zoontje en ex-vrouw ook aanwezig zijn blijkt voor Cools een buitengewoon complicerende factor.

 

Onderhoudende thriller gelardeerd met sappige Vlaamse humor.

Hugo LuijtenVerast. ISBN 978-94-014-5564-0, 366 pagina’s, € 20,99. Tielt (B): Uitgeverij Lannoo 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.