Oktober

Visitekaartje van de dood

Deense seriemoordenaar heeft het gemunt op moeders die hun kind verwaarlozen.

 Op 31 oktober 1989 rijdt de bijna gepensioneerde politieman Marius Larsen naar de afgelegen hoeve van Örum. Er zou vee zijn losgebroken. Wanneer hij arriveert treft hij een tienermeisje met haar kapotgeschoten gezicht in een bord havermout. Een iets oudere jongen hangt met een grote open schotwond tegen het fornuis. Larsen heeft natuurlijk eerder dode mensen gezien, maar nooit op deze manier. Heel even is hij verlamd, maar daarna gaat hij verder op onderzoek. Er zal hem nog meer horror te wachten staan.

Een kwart eeuw later. Naia Thulin van de afdeling Moordzaken onderzoekt de moord op Laura Kjär, klinisch assistent in een tandartsenpraktijk in het centrum van Kopenhagen. De nuchtere Thulin heeft nog nooit iemand gezien die zo mishandeld is als de vrouw die tegen de paal van het speelhuisje zit. Kjärs rechterhand blijkt onvindbaar. Bij het lijk treft de politie een poppetje van kastanjes.

Rosa Harting is minister van sociale zaken. Na langdurig ziekteverlof neemt ze haar werkzaamheden weer op zich. Precies een jaar geleden verdween namelijk haar twaalfjarige dochter Kristine spoorloos. Na veel speurwerk is een psychopaat gepakt die een bekentenis aflegde. Ondanks het feit dat het lichaam van Kristine niet werd teruggevonden beschouwde men de zaak als opgehelderd. De dader verdween in een streng bewaakte Deense gevangenis.

Hoewel Rosa en haar man, de gevierde architect Steen Harting, het verlies van hun dochter nog dagelijks met zich mee torsen proberen beiden het leven weer op te pakken. Hier komt echter plotseling verandering in als op het kastanje poppetje dat bij het lijk van Laura Kjär  was achtergelaten, een onmiskenbare vingerafdruk van de dode Kristine Hartman wordt aangetroffen.

Auteur

In 2007 verscheen de Deense politieserie The Killing. De scenarioschrijver was  Søren Sveistrup (1968). Nu verrast hij opnieuw met deze bloedstollende roman.

In een rollercoaster van 130 korte hoofdstukken die door intrigerende cliffhangers elkaar lijken na te jagen ontrolt zich, tegen de achtergrond van de bijna vergeten slachtpartij in de boerderij van Örum, een horrorscenario. Na de huiveringwekkende moord op Laura Kjär volgen meer slachtoffers en meer amputaties. En worden meer kastanje poppetjes met vingerafdrukken van Kristine gevonden.

Een ingenieuze plot met een verrassende ontknoping.

Søren Sveistrup – Oktober. Vertaald uit het Deens (Kastanjemanden) door Corry van Bree. ISBN 978-94-005-1034-0, 544 pagina’s,€ 18,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.