Schrijven voor Wikipedia

Deel wat je weet met anderen

Handleiding voor wie de online encyclopedie nog beter wil maken.

Wikipedia, wie gebruikt het niet? Het is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. In januari 2001 ging de eerste Engelstalige editie online, de Nederlandstalige versie volgde enkele maanden later. Inmiddels zijn er in 303 talen edities verschenen onder auspiciën van de Wikimedia Foundation. Op dit moment – 4 december 2018 – bevat de Engelse editie bijna zes miljoen artikelen, de Nederlandse editie staat wereldwijd op de zesde plaats met bijna twee miljoen. Maar er is bijvoorbeeld ook een editie in het Welsh met ruim 100.000 artikelen, één in het Bretons met 65.000, en één in het Iers met 49.000. De editie in het Dinka bevat er 83 en er zijn nog kleinere edities.

Wikipedia kan de toets met commerciële edities glansrijk doorstaan, maar er zijn nog steeds verbeteringen in de artikelen mogelijk en er kunnen nog steeds nieuwe interessante artikelen. Wetenschappers, journalisten, maar ook mensen die ‘gewoon’ ergens meer van willen weten raadplegen vaak dagelijks Wikipedia. Wie zelf een specialistische kennis over een bepaald onderwerp heeft opgebouwd kan wel eens in een artikel over dat onderwerp lacunes of zelfs fouten aantreffen. Maar hoe doe je dat? Geen flauw idee. Laat staan dat je weet hoe je zelf een artikel aan Wiki zou moeten toevoegen. Dit boek voorzien dan ook duidelijk in een behoefte.

Auteur

Drs. Lodewijk Leendert Gelauff is sinds 2005 betrokken bij Wikipedia, waarvoor hij een groot aantal artikelen heeft geschreven en bewerkt. Ook is hij jarenlang als moderator (in het boekje legt hij uit wat dit is) actief geweest.

 

 

 

 

 

Stap voor stap naam de auteur ons mee op weg naar het zelfstandig bewerken van een artikel. Als je dat onder de knie hebt kun je het hierbij laten, maar misschien wel nog verder gaan en ook artikelen gaan schrijven. We leren de do’s en de don’ts, de etiquette waaraan je je beter kunt houden en de valkuilen en drempels op je pad. Een doodzonde is het plegen van plagiaat, gebruik altijd je eigen woorden. En bedenk bij wat je schrijft dat het inderdaad encyclopedisch interessant moet zijn. Vooral in het begin wordt er scherp op je gelet, want het gaat tenslotte om de kwaliteit van Wikipedia. Artikelen waar wat aan mankeert kunnen tijdelijk verwijderd worden in afwachting van verbetering, maar ook definitief. In niemand zit natuurlijk op het online uitvechten van een ruzie tussen diverse contribuanten. Aan het gebruik van bronnen en eventuele voetnoten wordt de nodige aandacht besteed.

Voor wie de stap wil wagen, en waarom ook eigenlijk niet, is dit boekje een must. Het helpt je goed op weg en als je de inhoud ter harte neemt kan het niet alleen teleurstellingen voorkomen, maar ook leiden tot nieuwe en goede bijdragen van ‘ons aller’ Wikipedia.

Lodewijk Gelauff – Schrijven voor Wikipedia. De handleiding. ISBN 978-94-6356-079-5, 127 pagina’s, € 17,99. Culemborg: Van Duuren Media 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Internet. Bookmark de permalink.