Hier is zon, zee en zand

Relaxen voor bekende Nederlanders

Wonen of vakantievieren in het prachtige duingebied van Schoorl en Bergen.

Het boek begint met aandacht voor het verhaal Teun de Jager uit de Camera Obscura van Nicolaas Beets. Vele bekende Nederlanders brachten hun vakantie door in dit gebied of ze woonden er. Onder andere Jan de Hartog, Jeroen Krabbé, Margriet Brandsma, Nescio, Anja Meulenbelt en Adriaan van Dis. Het boek bevat enkele gedichten en ook worden verschillende wandelingen beschreven. Tenslotte is er nog een discussie over de vraag of dennenbossen thuishoren in de duinen.

De eerste drie bijdragen hebben alle te maken met het dramatische verhaal van Teun de Jager, de Schoorlse jager die per ongeluk zijn geliefde Sijtje doodschoot. Nicolaas Beets-deskundige Peter van Zonneveld vertelt over de beroemde schrijver die als student regelmatig logeerde in De Nijenburgh bij Heiloo. Hij leerde er Aleide van Foreest kennen met wie hij zou trouwen. Teun de Jager speelt in deze omgeving. Het verhaal zelf is volledig in de bundel opgenomen, wel in een moderne hertaling. In een apart hoofdstuk staan enkele gedichten van Hanny Aalders over de Camera en Teun de Jager.

Samensteller

Kees de Bakker (1950) studeerde Nederlands. Hij was onder meer redacteur van Boekblad. In 1983 richtte hij Uitgeverij Conserve op, die per 1 januari overgaat naar Singel Uitgeverijen. Bij Conserve verschenen ruim 500 titels. De Bakker zelf schreef onder meer Onder de wuivende palmen over The Kilima Hawaiians en Mijn eerste boek over de schrijversdebuten van onder meer Willem Frederik Hermans en Harry Mulisch, Hugo Claus, Maarten ’t Hart, Jan Wolkers en vele anderen.

De omgeving van Bergen aan Zee is van grote betekenis voor Adriaan van Dis. Hij woonde er in zijn jeugd en schreef er de romans Nathan Sid en Indische duinen over. Met zijn kleuterschoolvriendje Hans van Marwijk maakte hij een wandeling in de omgeving van Bergen aan Zee. Ze ontmoetten nog de kleuterjuf waarop zij beiden als kind een beetje verliefd waren. Van Marwijk maakte een film van hun wandeling. In een apart hoofdstuk staan beschrijvingen van vijf wandelingen in de duinen rond Bergen die Van Dis samenstelde. De duinen vormen een geliefd landschap voor hem. De duinen blijven roepen. Ik vind er nog altijd troost. Net als vroeger.

Op 23 maart 1967 vond een auto-ongeluk plaats in Bergen waarbij de bekende fotograaf Sanne Sannes om het leven kwam. Vier personen vertellen erover. Jacques Meijer spreekt over het interview dat hij met de fotograaf had vlak voor het ongeluk. Hans van Marwijk zag het ongeluk gebeuren. Gerrit Jan Wolffensberger, bekend als politicus, was in die tijd assistent van Sannes. Hij had die dag met hem gewerkt en zat in de auto. Gelukkig overleefde hij het ongeluk en werd de andere ochtend wakker in een ziekenhuis. Hij hoorde het nieuwsbericht over het ongeluk op de radio.

Belangrijk is de discussie over de vraag of dennenbomen in de duinen thuishoren of niet. Staatsbosbeheer is voor een open duinlandschap zonder dennenbomen. Deze zijn vroeger geplant om het zandverstuiven tegen te gaan. Dennenbossen ontstonden ook als productiebossen . De stammen werden gebruikt in de Limburgse mijnen. Kester Freriks is voorstander van het open duinlandschap. Hij is een tegenstander van de dennenbossen. Door hem worden slechts nadelen genoemd. Lyrisch is hij over het landschap zonder bomen. Mensen hielden niet van dichte bomenrijen en donkere bosranden, maar van het spel van doorzicht en verte. Jacob Vis, vroeger bosbouwer en nu thrillerschrijver, is juist lyrisch over het bos. Ik ben intens van het bos gaan houden. De dennen geurden, de zeewind ruiste in de kronen, je hoorde een specht roffelen in de verte, konijntjes schoten voor je voeten weg en de aanblik van de donkere bomen met hun frisse, donkergroene kronen was overweldigend.

Dit afwisselende boek over de duinstreek in Noord-Holland is heel enthousiast geschreven. Het zet mensen zeker aan dit mooie gebied te bezoeken en door de toegevoegde wandelingen vormt het een mooie gids om het gebied te voet te verkennen.

Natuur en kunst in Bergen en Schoorl.  

Hier is zon, zee en zand. Schrijvers over Bergen en SchoorlKees de Bakker (samensteller). ISBN 978-90-5429-483-2, 168 pagina’s, € 19,99. Schoorl: Uitgeverij Conserve 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Literatuur. Bookmark de permalink.