De Vaticaanmoorden

Kardinale fouten

Seriemoordenaar laat zich inspireren door martelaren.

Sarah Farnese, universitair docent vroeg christendom, bestudeert een manuscript in de leeszaal van de Vaticaanse bibliotheek, wanneer een collega binnenrent, die een tas boven één van de tafels omkeert, luid en plechtig zeggend met een stem die half waanzinnig, half dood klonk: ‘Het bloed van de martelaren is het zaad van de kerk!’ Als de man even later door een minder intelligente Zwitserse gardist wordt doodgeschoten blijken elders twee mensen, waaronder Sarahs huidige minnaar, op een gruwelijke wijze te zijn vermoord.

De Italiaanse politiemannen Nic Costa en Luca Rossi gaan op bevel van hun chef Falcone achter de dader aan. Ze worden bij hun naspeuringen gehinderd door het feit dat het Vaticaan voor hen buitenland is, waar ze geen jurisdictie hebben en waar ze ronduit worden tegengewerkt.

Binnen de muren van het Vaticaan verblijft een Amerikaanse kardinaal, die bij het overschrijden van de grens met Italië onmiddellijk zou worden opgepakt op verdenking van ernstige corruptie.

Tijdens het onderzoek duikt de naam van Sarah Farnese steeds weer op. Weet zij meer dan ze laat blijken?

Auteur

David Hewson (1953) is een Britse journalist en thrillerschrijver. Hij woonde jaren in Rome en spreekt vloeiend Italiaans. Dit boek (ooit door een andere uitgever in het Nederlands uitgebracht) is het eerste deel van de Nic Costa-serie waarvan inmiddels in het Verenigd Koninkrijk tien delen zijn verschenen. Hij bewerkte de drie verhalen van de befaamde Deense tv-serie The Killing elk tot een boek. Zijn Pieter Vos-serie speelt zich af in Amsterdam.

Nic Costa raakt steeds meer geïntrigeerd door Sarah. Is zijn interesse in haar alleen maar beroepsmatig?

 

Ondertussen worden er meer mensen gruwelijk vermoord. Is er iets wat hen met elkaar verbindt? Nadat er ook slachtoffers binnen het politiecorps vallen vat Falcone dit op als een persoonlijke belediging en wordt steeds verbetener om de dader te pakken te krijgen.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de lijkschouwer Teresa Lupo, bijgenaamd Gekke Teresa, een bijzonder intelligente en gevoelige vrouw.

Een mooie combinatie van de uitbundige Italiaanse cultuur, Vaticaanse intriges, (naar mijn smaak wat te wrede) bloedstollende moorden en kundig politiewerk levert een knappe en alleszins leesbare thriller op. De enkele onnauwkeurigheden en losse eindjes neem je dan graag op de koop toe. Ik heb dit boek in ieder geval in één adem uitgelezen.

Deze eerste Nic Costa-thriller smaakt naar meer.

David HewsonDe Vaticaanmoorden. Vertaald uit het Engels (A season for the Dead) door Ineke van den Elskamp. ISBN 978-90-225-8418-7. 414 pagina’s, € 12,99. Amsterdam: Uitgeverij Boekerij 2018.  

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Rooms-Katholieke kerk. Bookmark de permalink.