Net van bescherming

Loodzware geheimen

Broederliefde en vriendendienst op het scherp van de criminele snede.

 

Commissaris Montalbano wil dolgraag zijn vriendin Livia bezoeken, maar het lukt hem niet zich los te scheuren van zijn recherchewerk. Zijn professionele belangstelling wordt namelijk gewekt door een zestal geheimzinnige filmpjes die opduiken uit een erfenis. Ze zijn van 1958 tot 1963 opgenomen op 27 maart. Alle zes in de ochtend op hetzelfde tijdstip. Elke film duurt een paar minuten en er is alleen maar een muur te zien. Montalbano zet alle zeilen bij om er achter te komen om welke muur het gaat en waarom iemand de moeite nam die te filmen. Helaas houden heel wat mensen de kaken op elkaar. Uiteindelijk stuit de commissaris op een huiveringwekkend drama.

Bij zijn onderzoek wordt het politieteam van Vigàta flink gehinderd door een Zweedse filmploeg die het stadje ensceneert in de jaren vijftig. Naar aanleiding van een waargebeurde geschiedenis werkt men aan een liefdesfilm. Hiervoor is een Zweedse schoonheid ingevlogen die de mannelijke locals, waaronder ook leden van het plaatselijke politiekorps, buitengewoon bekoort.

Wanneer Montalbano eindelijk een gaatje ziet vertrekt hij per vliegtuig om een week lang zijn Livia in de armen te kunnen sluiten. Maar dan komt het bericht dat in klas IIIB van de plaatselijke middelbare school van Vigàta een terroristische aanslag door twee gemaskerde mannen heeft plaatsgevonden. De commissaris vliegt hals overkop terug naar Sicilië en treft daar een ontredderd politiekorps aan. Terrorisme is men in het rustige Vigàta allerminst gewend. Eigenlijk vergde de Zweedse filmploeg al het uiterste.

Commissaris Montalbano wacht een woud van vraagtekens. Wat hadden die twee gemaskerde kerels juist in deze klas te zoeken? Waarom is niemand gedood? En wat te zeggen van het wonderlijke toeval dat de politie nota bene met de neus op de terreuractie stond?

Auteur

Andrea Camilleri (1925) schreef tientallen misdaadromans en wordt wel beschouwd als de Italiaanse Maigret. Wegens blindheid kan hij niet meer schrijven. Deze thriller werd derhalve gedicteerd. Een aantal boeken is gewijd aan de onder lezers inmiddels legendarisch geworden commissaris Montalbano. Ze zijn overigens allemaal prima ‘los’ te lezen.

 

 

 

In zijn verrukkelijke, onderhoudende, ja comfortabele verteltrant loodst de auteur zijn lezers langs allerlei criminele klippen naar de onthulling van misdaden. Daarbij wordt de ernst en de humor van het leven niet uit de weg gegaan en krijgt de ontspoorde mens altijd humaan reliëf.

Andrea Camilleri – Net van bescherming. Vertaald uit het Italiaans (La rete di protezione) door Willy Hemelrijk. ISBN 978-90-76270-517, 292 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Uitgeverij Serena Libri 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.