Laat me liefde zien

‘De juiste uitstraling’ 

Acteurs en actrices vechten om rollen. Het liefst worden ze uitgekozen op basis van hun talent, maar horizontale screening is soms onvermijdelijk.

Reuben Bierkwik en Lotte Feuerstadt volgen de selectiecursus van de Amsterdamse toneelschool. Tussen de tientallen jongens en meisjes maakt Lotte grote indruk op Reuben. Ze lijkt wel een soort jonge Audrey Hepburn.

Reuben voelt bij veel onderdelen van de cursus een achterstand. Toch wordt ook hij toegelaten tot de tweede ronde. Helaas zal hij die niet halen, want hij komt niet door de volgende selectie. Lotte, met wie hij intussen een vriendschappelijke relatie heeft opgebouwd, mag wel verder. Reuben probeert met privélessen zijn niveau te verbeteren. Hij wil het volgende jaar nogmaals proberen voor het toelatingsexamen te slagen. Het zal niet lukken.

Ursul Rhuggenaath heeft een invloedrijk castingsbureau. Deze wordt vaak omringd door acteurs en actrices die proberen op te vallen en hopen op een rol. Ook Reuben heeft zich ingeschreven bij Ursuls bureau. Een begeerde rol laat echter op zich wachten.

Op een gegeven moment passeren twee gebeurtenissen die het leven van Reuben zullen veranderen. De eerste is een korte vakantie in het Zwarte Woud. De ouders van Lotte hebben daar een vakantiehuis. Lotte nodigt een aantal van haar studievrienden en ook Reuben uit. Het uitstapje zal dramatisch eindigen.

De tweede gebeurtenis is dat Ursul zich aangetrokken voelt tot Reuben en hem als medewerker bij zijn castingsbureau in dienst neemt. Dat laatste betekent voor Reuben een mooie kans. Zijn seksuele voorkeur strookt echter niet met die van Ursul.

Gaandeweg ontwikkelt Lotte zich tot een veel gevraagde filmactrice. In Amerika bouwt ze een stevige reputatie op. Toch merkt ook zij dat het in de filmwereld niet alleen voor aankomende sterren, maar ook voor gevestigde namen geldt dat belangrijke rollen soms alleen door seksuele gewilligheid verkregen kunnen worden.

Ook al sta je boven aan de lijst om gecast te worden, het afwijzen van seks kan gemakkelijk leiden tot een briefje waarin staat dat je toch niet in aanmerking komt voor de rol. Afgewezen acteurs lezen dan nogal eens dat ze de juiste uitstraling missen.

De gebeurtenissen in het Zwarte Woud, Reubens carrière bij het castingsbureau en een verleidelijke filmrol die Lotte tientallen miljoenen zal opleveren leiden tot een uitbarsting van krachtige emoties tussen Reuben en Lotte.

Auteur

Rik Launspach (1958) is schrijver, acteur en regisseur. Hij won een Gouden Kalf voor zijn rol in de film Oeroeg. Zijn debuutroman 1953 over de watersnoodramp werd succesvol verfilmd als De Storm.

Deze roman is een uitstekend geschreven realistisch verhaal over de moordende concurrentie in de wereld van toneel en film. Inmiddels is bekend dat bij het casten van rollen behalve talent en ervaring ook zaken meespelen die verwerpelijk zijn. Met name seksuele inschikkelijkheid blijkt vaker dan gedacht een factor van belang. De lezer wordt meegevoerd in een wereld van de podiumkunsten waar genoemde verwerpelijke praktijken aan de kaak worden gesteld.

Een buitengewoon intrigerende roman over liefde en drift.

Rik Launspach – Laat me liefde zien. ISBN 978-94-0161-026-1, 304 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Xander Uitgevers 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Kunst. Bookmark de permalink.