De man met twee gezichten

Tevreden moordenaar

Gepensioneerde officier wordt doodgeschoten. Verschillende verdachten met een goed motief blijken over waterdichte alibi’s te beschikken.

Buenos Aires, 2001. Marito Luna werd gevonden met een kogel in zijn hoofd. Carlos Morales, van de afdeling Recherche, Moordbrigade, heeft de leiding over het onderzoek. Is het moord of zelfmoord?

Samen met zijn assistenten verhoort Carlos Morales de naaste betrokkenen. Een vriendin van Luna die in de buurt woont bevestigt dat zelfmoord wel erg onwaarschijnlijk is. Het slachtoffer genoot van het leven en hield er een flamboyante levensstijl op na.

Marito was gescheiden van zijn eerste vrouw. Van zijn tweede vrouw leefde hij gescheiden van tafel en bed. Beide dames, die zeker geen vriendinnen zijn, spreken zich behoorlijk negatief over hem uit. Met name zijn heerszuchtig gedrag voeren ze aan als oorzaak van hun verwijdering.

Luna is een gepensioneerd legerkapitein. Rechercheur Morales komt er achter, dat verschillende strijdmakkers regelmatig bij de kapitein b.d. over de vloer kwamen. Uit verhoren maakt hij op dat het slachtoffer in het leger niet bepaald van onbesproken gedrag was en dat hij na verschillende incidenten van gewelddadige aard gedwongen werd voortijdig ontslag te nemen. Een ondergeschikte verklaart aan Morales dat hij het alleen onder Luna uithield door op tijd zijn snavel te houden en alleen het antwoord te geven wat hij wilde horen.

Het beeld van de vermoorde legerofficier krijgt een extra dimensie als blijkt dat hij een liefhebber was van sadomasochistische spelletjes.

Auteur

Olga Jans-Renou (1942) is geboren en getogen in Buenos Aires. Momenteel woont ze met haar Nederlandse man in Nederland. De liefde voor haar geboortestad verdween niet en is een inspiratiebron voor haar werk.

 

 

 

 

In een Argentijnse wereld geteisterd door een grote sociale, economische en politieke crisis, situeert de schrijfster een verrassende misdaadroman. Met name rechercheur Carlos Morales blijkt een charmante hoofdpersoon die met de nodige humor de ongemakken van zijn persoonlijk leven kan relativeren. Hij is ook de intelligente politieman die de verdachten flink op de huid zit en uiteindelijk het mysterie rond de dood van Marito Luna oplost.

Deze sympathieke misdaadroman is een juweeltje in het genre. Niet alleen vanwege de aangrijpende plot, maar ook om de fraaie structuur van het verhaal.

Olga Jans-Renou – De man met twee gezichten. Vertaald uit het Spaans door Bert Beereboom. ISBN 978-94-636-5080-9, 158 pagina’s, € 16,00. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Latijns Amerika. Bookmark de permalink.