Rusteloos

Een vrouw verdwijnt. Maar is de dader wel echt de dader?

Jonge advocaat strijdt tegen het verleden.

Kirsten Hartogs is de dochter van een Belgisch profvoetballer. Als zij zeven jaar is wordt haar vader gecontracteerd door Benfica. Na de schoolvakantie zullen zij en haar moeder hem volgen naar Lissabon. Maar voor die tijd krijgt hij een dodelijk ongeluk. Enige tijd daarna is het kleine meisje getuige van een moord als haar oppas Sandy wordt neergeslagen door haar ex die zijn afwijzing niet kan verkroppen. Beide feiten maken veel indruk.

Kirsten besluit na de middelbare school rechten te gaan studeren in Lissabon om in het land waar haar vader stierf een nieuw leven te beginnen. Na haar afstuderen krijgt ze een plaats op het gerenommeerde advocatenkantoor Fontes. Niet lang daarna valt haar een grote zaak in handen als er een man is opgepakt die het Vlaams beter beheerst dan het Portugees. Een mooie kans voor Kirsten die beide talen spreekt. De man, Marnick Tanghe, wordt ervan verdacht Mariana te hebben ontvoerd en gedood, de dochter van de partijvoorzitter van de Partido Socialista Carlos Jorge Sá Pimentel. De Vlaming ontkent hardnekkig dat hij iets met de zaak van doen heeft.

De verdachte is projectontwikkelaar, Mariana bleek in het bezit van een folder van één van zijn nieuwbouwplannen. De link is daarmee gelegd. Maar zou een folder voldoende zijn om iemand voor moord te berechten? Kirsten Hartog is een gedreven advocaat en gaat er terecht van uit dat iemand pas schuldig is als dat kan worden bewezen. Intussen heeft ze het op het advocatenkantoor niet gemakkelijk. Een bevriende collega wordt plotseling ontslagen, een onsympathieke confrère neust in haar spullen en lijkt op haar zaak te azen. Alsof deze problemen niet genoeg zijn loopt ook Kirstens privéleven niet van een leien dakje. Verloofde Tomás stoort zich aan haar ambitie, zijn moeder Graciette ziet liever een andere schoondochter en laat dat duidelijk merken. Als tot slot de media bloed ruiken en Tanghe ‘schuldig’ verklaren wordt het leven er niet eenvoudiger op. Gelukkig is er één journalist die niet gelooft in wilde verhalen maar zelf op onderzoek uitgaat.

Auteurs

Walter Damen (1971) studeerde rechten in Antwerpen en aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Hij haalde bijkomende certificaten in onder meer gerechtelijke geneeskunde. Hij trad op als advocaat, schreef thrillers en was één van de gezichten in de serie Strafpleiters op Canvas.

Hilde Vandermeeren (1970) studeerde psychologie. Zij is één van de meest bekroonde Vlaamse thrillerschrijfsters. Ze won in 2013 en 2017 de Hercule Poirotprijs, stond in 2016 op de shortlist en in 2018 op de longlist voor de Gouden Strop. Zij ging voor dit boek, dat het eerste deel moet worden van een trilogie, een samenwerking aan met Walter Damen.

De auteurs bedanken achterin hun boek de advocates van het kantoor van Walter Damen. Ook andere advocaten maakten hen wegwijs op de kronkelpaden van de jurisdictie.

Kirsten Hartogs wordt ook de hoofdpersoon van Bodemloos, het volgende deel van de trilogie. Waar misdaadromans meestal draaien om moord en doodslag, waarbij de daders van het kwaad worden achtervolgd en gegrepen na gedegen speurwerk van een recherche-duo, is dit uitgangspunt met een jonge advocaat als hoofdpersoon beslist verfrissend. Kirsten speurt niet, maar krijgt door speurders uit verschillende hoeken draden aangereikt. Zij knoopt ze aan elkaar door te combineren en deduceren en na gedane arbeid kan zij haar pleidooi opstellen.

Een boeiende misdaadroman, spannend geschreven, mooie ontknoping die – zoals het hoort – verrassend laat komt.

Al met al een schrijversduo dat, wat mij betreft, samen moet blijven werken! Ik kijk vol verwachting uit naar het volgende deel.

Damen & VandermeerenRusteloos. ISBN 978-94-6131-768-1, 333 pagina’s, €21,99. Kalmthout (B): Van Halewyck 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.