Jij kan me helpen

Drie levens vervlochten door de tragiek van de oorlog

Verzetsheldin inspireert tot een roman over liefde en trouw.

Als de Amerikaanse Ruby Henderson vlak voor Kerst 1938 in Parijs is heeft ze medelijden met zichzelf omdat ze door geldgebrek met de feestdagen niet naar haar familie kan. Als ze een drankje gaat drinken ontmoet ze Marcel Benoit en de twee worden halsoverkop verliefd. Ondanks de dreigende taal die Duitsland aanslaat besluiten ze samen in het mooie Parijs te blijven wonen en niet naar Amerika te gaan. Als de oorlog een feit is, is het niet alleen te laat om te vertrekken, maar gaat Marcel zich vreemd gedragen. Gehandicapt door polio kan hij niet in het leger. Hij besluit ondergronds te gaan werken, maar Ruby mag nergens van weten. Tegen de tijd dat zij erachter komt, is het te laat. Marcel wordt opgepakt en gefusilleerd. Ruby besluit zijn werk – het bieden van tijdelijk onderdak aan piloten die het land uit gesmokkeld moeten worden – van hem over te nemen. Zij is eenzaam. Vindt wat aanspraak bij haar 13-jarige buurmeisje Charlotte. Op een dag vragen Charlottes ouders aan Ruby, mochten zij als joden worden opgepakt, of zij dan de zorg voor Charlotte op zich wil nemen en dat belooft zij. Niet lang daarna is het zo ver. Charlotte komt bij Ruby in huis

Elders volgen we het leven van de jonge Engelse piloot Thomas. Als zijn vliegtuig uit de lucht geschoten wordt, komt hij via contactpersonen tijdelijk bij Ruby terecht. Zij zal hem onderdak bieden tot hij genezen is van zijn verwondingen en weer klaar is voor zijn taak als piloot. Maar Thomas verschilt wel heel veel van Marcel, haar overleden dominerende echtgenoot. En Ruby realiseert zich dat wat zij voor Thomas voelt echte liefde is. Deze liefde is wederzijds. Ook Charlotte maakt kennis met de liefde, zo jong als ze is. Met de 15-jarige jongen Lucien die haar persoonsbewijs vervalst bouwt zij een innige relatie op die levenslang zal duren.

Ruby, Thomas, Charlotte, Lucien, allemaal helpen zij elkaar. Maar of hun liefdes kunnen blijven duren…

Auteur

Kirstin Harmel studeerde journalistiek en communicatie en werkte onder meer voor People Magazine. Zij schreef eerder drie boeken die stuk voor stuk bestsellers werden. In Nederland kwam Als we elkaar terugzien uit.

De auteur woont in Florida. Ze kreeg het plan een roman te schrijven over de relatie tussen Florida en de Tweede Wereldoorlog. Toen zij zich oriënteerde stuitte zij op het verhaal van Virginia d’Albert-Lake. Deze vrouw kwam uit Florida en trouwde in 1937 met een Fransman. Ze verhuisde naar Parijs en werkte in 1943 en 1944 voor de ontsnappingslijn de Comète. Zij werd helaas opgepakt en afgevoerd naar Ravensbrück. Ze overleefde het kamp en overleed in 1997 op 87-jarige leeftijd. De auteur gebruikte haar ‘oorlogsverhaal’ als basis voor deze roman, waarbij Ruby figureerde voor Virginia. De roman loopt wel anders af dan het echte verhaal.

Harmel gaf haar boek een wens mee: ze zou graag willen dat Virginia’s heldhaftigheid doorklinkt in Ruby’s verhaal. En – zo voegt ze daaraan toe – ‘ik zou graag willen dat we allemaal een beetje als Virginia/Ruby zijn: dat we, wanneer we onrecht zien, de moed hebben om in verzet te komen.’

Dit is een spannend, ontroerend, aangrijpend boek dat je niet gemakkelijk neerlegt. Hartverscheurend bovendien. En een smeekbede daarbij om vrede.

Kristin Harmel – Jij kan me helpen. Vertaald uit het Engels (The Room on Rue Amelie) door Karien Gommers.  ISBN 978-90-225-8270-1. 383 pagina’s, € 15,-. Amsterdam: Uitgeverij Boekerij 2018.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.