F is van Feyenoord. Encyclopedie

‘Alles’ over de trots van Rotterdam

Het Feyenoordboek dat nog ontbrak. Om met de auteurs te spreken: Een allesomvattend naslagwerk waarin alle informatie over Feyenoord alfabetisch is verzameld.

Wie heeft er ooit gehoord van Bruno Basto, Kees Borremans, Ben van Geffen, Gerrit Hol, Arend Moerman, Arie Prause, Jen Vlietstra, Kor van Wijngaarde en Wim van Zinnen? En wat hebben deze mannen met elkaar gemeen? Allemaal speelden zij tenminste één wedstrijd in het eerste elftal van Feyenoord. Verdere informatie vindt u in deze encyclopedie.

Natuurlijk staan er bekendere voetballers in. Ik noem willekeurig Joop van Daele (de man van het wereldberoemde brilletje) John Guidetti, Puck van Heel, Jan-Arie van der Heijden, Gerard Kerkum, Hans Kraay, de legendarische Coen Moulijn, John van Loen, Eddy Trejjtel (die ooit een meeuw uit de lucht schoot), Cor Veldhoen, Ben Wijnstekers en Rob Witsche. En ook natuurlijk Johan Cruijff, die de club in 1983-84 naar de Double (Landskampioenschap en KNVB-beker) leidde.

Auteurs

Jan Oudenaarden (1942), journalist en columnist, schreef veel artikelen en boeken over Rotterdamse onderwerpen, waaronder het befaamde De terugkeer van Opoe Herfst. Aan hem werd de Laurenspenning toegekend vanwege zijn verdiensten op historisch en cultureel gebied voor de stad Rotterdam. Paul Groenendijk (1957) is publicist en onderzoeker. Hij stelde architectuurgidsen samen, publiceerde over Rotterdam en verzorgde de beeldredactie voor verschillende boeken over Feyenoord (en ook voor deze encyclopedie).

Naast spelers, trainers (waaronder Ernst Happel, Bert van Marwijk en Fred Rutten), verzorgers (Gerard Meijer, dokter Max Abardanel) en bestuursleden (Guus Brox, Guus Couwenberg, Jorien van den Herik) komen we in deze Encyclopedie ook verschillende boeiende ‘randfiguren’ tegen die een rol hebben gespeeld of spelen in de rijke geschiedenis van de club, zoals  Gerard Cox, ‘Dorus’ (Tom Manders), ‘meneer Cor Steijn’ en Feyenoord-Ambassadeur Lee Towers.

Het boek staat boordevol anekdotes. De minder bekende worden hiermee aan de vergetelheid onttrokken. Wist u bijvoorbeeld dat ook het museum van kleine broer Sparta een ‘meeuw van Treytel’ tentoonstelt? Volgens de samenstellers is dat natuurlijk een ‘nepper’. Weet u nog dat de onverzettelijke Hans Kraay (tegenwoordig met sr. aangeduid) in 1965 met een tulband om een bloedende hoofdwond de winnende goal tegen het toen al roemruchte Real Madrid scoorde? In dezelfde wedstrijd namen de Feyenoordspelers collectief wraak nadat Coen Moulijn gemeen werd onderuit geschoffeld. Het toezingen van keeper De Goeij: Say Oeh-Ah-Ed de Goeij. Ook József Kiprich, de tovenaar van Tatabámja, was mateloos populair in de Kuip. En dat het zomerhuisje in Zweden van Ove Kindvall (hoe sprak Herman Kuiphof die naam ook al weer uit?) is genoemd naar diezelfde kuip? Hoe kwam Gerard Bergholtz aan zijn bijnaam Pummy?

Naast de vele anekdotes bevat het boek diverse grote en kleine feiten. Wist u dat de flamboyante Mike Obiku, de man die gele kaarten bij elkaar sprokkelde omdat hij telkens zijn shirt uittrok als hij had gescoord, de man van de golden goal tegen Ajax, tegenwoordig aan de Feyenoord Soccer Schools verbonden is? Ooit scoorde Coen Moulijn een kopdoelpunt. Gerrit Hulsman was in 1922 de eerste Feyenoorder in het Nederlands elftal.

En zo kunnen we nog tijden doorgaan. Voor de ware Feyenoorder een onmisbaar naslagwerk. Het maken ervan moet een gigantische klus zijn geweest.

En toch… Er zijn ook veel ouderen en slechtzienden die de club meer dan een goed hart toedragen. Voor hen is het wel vaak piegen met het kleiner lettertype. Mag het de volgende druk een pintje meer zijn? Natuurlijk zit daar een prijskaartje aan, maar de ware fan heeft dat er graag voor over.

Jan Oudenaarden & Paul GroenendijkF is van Feyenoord. Encyclopedie. ISBN 978-94-92881-11-3, 319 pagina’s, € 24,95. Rotterdam: Trichis Publishing 2018.

Dit boek is tevens besproken tijdens het programma MAAKKENNISMAANDAG van MeerRadio op maandag 24 september 2018. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Voetbal. Bookmark de permalink.