De bedwelmingsman verroert zich

Bijzondere momenten

Een zeer gevarieerde poëziebundel, qua onderwerp en vorm. Wat ze gemeen hebben is dat het om bijzondere herinneringen gaat, ‘lichtmomenten’.

Deze gedichtenbundel is zeer gevarieerd. De 43 gedichten hebben gemeenschappelijk dat ze gaan over vroegere ervaringen die in het geheugen zijn gegrift. De onderwerpen zijn zeer gevarieerd: onder andere familie, jeugd, muziek, literatuur, natuur, reizen, tennis. Het blijkt dat je ze het best hardop kunt lezen. De gedichten bevatten veel emotie die je als lezer raakt. De vormen zijn zeer verschillend. De strofen zijn van wisselende lengte, evenals de versregels.

Auteur

Hans Dekkers (1954) schreef zeven romans. Zij laatste, Over de Taag, verscheen in 2018. Daarnaast is hij dichter. Ook verhalen en toneelstukken behoren tot zijn oeuvre. Hij is heel muzikaal en speelde in de bands Bazooka en Das Wesen.

Titels

Een opvallend verschijnsel in deze bundel zijn de bijzondere titels. Ze zijn vaak lang en nogal prozaïsch en heel vaak zie je geen direct verband met de inhoud. Enkele voorbeelden. Een windhond in Antwerpen met een leren jasje aan tegen de kou. Een lange zakelijke titel bij een zeer raadselachtig gedicht. Je moeder die een schaafwond op je knie schoonmaakt met een warm washandje. Een heel sympathieke titel, kennelijk een herinnering aan een lieve, bezorgde moeder. Dit gedicht is juist heel somber en kil: mijn lach is een grafsteen, ik ben toch al een ijspegel. Nog een voorbeeld: Miles Davis die in zwart-wit een sigaret rookt bij een solo van John Coltrane.. Een lange titel die op zichzelf al een gedicht is. Een zwart-foto van een jazzconcert, voor mij herkenbaar, een dierbare herinnering aan een nachtconcert in het concertgebouw in Amsterdam. Hier is het gedicht passend bij de titel, een verdere uitwerking daarvan. Een prachtig gedicht!

Familie

De gedichten die herinneren aan de familie zijn alle even sympathiek. Kennelijk gaat het om dierbare herinneringen. Ze handelen over moeder, broer, vader en opa. Eén van de mooiste is die met herinneringen aan de vader. Het begint al met de titel: Je vader die je hoofdwond hecht (zijn adem). De vader in het gedicht deed heldhaftige dingen in de oorlog. Hij was een cocon van trouw en genegenheid, de man in wie ik altijd een krijger en toeverlaat zag aan wiens zijde ik alle woorden zou willen wegen. Te midden van veel wat minder toegankelijke gedichten is dit een helder en begrijpelijk gedicht. Dat geldt ook voor het gedicht Een Simca, dat handelt over de opa, evenals Het horloge van mijn opa.

Muziek

In een interview (2008) zei de dichter: Ik kan wel zeggen dat ik bezeten ben van muziek. Drie gedichten hebben een muzikaal thema. Het gedicht De sonore stem van Dylon Thomas op een cassettebandje heeft een titel die naar concrete muziek verwijst, maar de inhoud is vooral sfeervol en de tekst is heel mooi en associatief:

ledematen hangen los in een spinnenweb

van verloren, vergeten, verspilde uren.

Een volgend gedicht heeft een prachtige titel: De trilling van een saxofoon tegen je lippen. Hier keert de titel terug in de laatste regels (wat vrij gebruikelijk is in gedichten)

ik druk de kleppen tegen mijn huid

de verloren triller/valt stil in zijn eigen klank.

Dan is er nog het zeer beeldende gedicht over Miles Davis en John Coltrane, wat mij betreft een van de mooiste.

De bedwelmingsman

De raadselachtige titel van de bundel wordt duidelijk in het lange slotgedicht. De mensen (wij) zijn bedwelmd en kiezen voor de veilige herinneringen. Daarom zijn we al dood, verveeld, blasé en uitgeblust. De bedwelmingsman probeert ons uit die bedwelming te halen met zijn duivelsmuziek, zijn bluesmuziek. Dan komt er een keerpunt: alle lichtmomenten convergeren tot een totaal leven.

De gedichten van Dekkers zijn vaak raadselachtig, ze vergen veel geduld en aandacht en herhaaldelijk lezen is een vereiste. Toch is de beloning groot, want het gelukt meestal wel om na enkele pogingen met de dichter mee te voelen. Je laat je meevoeren met deze muzikale en ritmische verzen.

Een bundel indrukwekkende gedichten.

Hans Dekkers – De bedwelmingsman roert zich. Gedichten. ISBN 978-90-284-2766-2, 45 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Wereldbibliotheek 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Poëzie. Bookmark de permalink.