De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden

Hoogbejaarde maakt een nieuwe wereldreis

Allan Karlsson en zijn vriend Julius verlaten Bali en belanden in Noord-Korea. Ze smokkelen uranium naar de Verenigde Staten. In Zweden krijgen ze maken met neo-nazi’s. Uiteindelijk eindigt de reis in Kenia.

In het eerste deel De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween eindigt het verhaal van de vrienden Allan en Julius in Bali, waar deze roman begint op de verjaardag van Allan. Hij wordt 101. Ze maken een ballonvaart, maar het gaat mis en ze komen terecht in de Indische Oceaan, waar ze door een Noord-Koreaans schip worden opgepikt. Ze ontmoeten Kim-Jong-un die hen aanziet voor atoomgeleerden. Met een Zweedse minister vliegen ze naar de VS en spreken daar met president Trump. Een behoorlijk absurd verhaal dus. Naast de doldwaze avonturen maken we ook nog kennis met Poetin en Angela Merkel.

Auteur

Jonas Jonasson (1961) is een Zweedse schrijver. Aanvankelijk was hij eigenaar en directeur van een mediabedrijf. Toen hij dat verkocht had begon hij aan de roman De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Dit werd een bestseller. Het boek werd in 30 talen vertaald. Er volgde ook een verfilming. Jonasson schreef nog twee romans: De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje, Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand).

Humor

Wat deze roman zo aantrekkelijk maakt is de droge en soms zwarte humor. Dit komt door de hilarische situaties en conversaties. Het begint direct al met de mislukte ballonvaart. Bijzonder geestig is de ontmoeting van Allan met president Trump. Ze gaan een partijtje golfen en Allan stelt zeer brutale vragen. Het lijkt erop dat u uw impulsen een beetje beter onder controle moet houden, meneer de president, zei Allan. Niemand heeft een betere impulscontrole dan ik. Niemand! Ik ben stabieler dan wie ook! Riep de president. Een uitlating van Poetin over Trump liegt er ook niet om. De idioot in Washington heeft de gek in Pyongyang alweer op de kast gekregen.

 Wereldpolitiek

 Jonasson schreef een heel actuele roman. Wereldproblemen die nu aan de orde zijn komen er aan de orde. Er wordt vermeld dat Kim Jong-un en Donald J. Trump elkaar ontmoet hebben. Noord-Korea gaat echter gewoon door met het moderniseren van het kernwapenprogramma. Allan doet zich voor als een atoomexpert die gaat helpen met het verrijken van uranium. Trump wordt met al zijn eigenaardigheden, compleet met zijn opvatting over fake news, heel treffend getypeerd. In Rusland zijn we getuige van een oorlog tegen het Westen die Poetin ontketend heeft. Een heel leger jonge mannen en vrouwen was actief op het internet. De ‘veldslagen’ vonden plaats op Facebook, Instagram, Twitter, blogs en websites. Zowel links als rechts werden gesteund met als doel verwarring zaaien.

Personages

Deze roman moet het hebben van de handeling en de intriges. De personen zijn heel oppervlakkig beschreven. De hoofdpersoon Allan Karlsson is heel passief. Dat komt mede door zijn nieuwe ‘speeltje, een tablet. Hij volgt daarmee het wereldnieuws. In zijn gesprekken met Kim Jong-un en Trump zien we iets terug van de Allan van het eerste deel: heel brutaal en provocerend. Ook de andere personen Justus en Sabine komen niet uit de verf en de wereldleiders zijn pure karikaturen. Is dat erg? Nee, want dit boek is puur geschreven voor het vermaak. Hier gelden andere maatstaven dan bij een literaire roman. Vermaken doet het boek zeker, als je de absurde avonturen tenminste niet al te serieus neemt.

Een bijzonder grappig boek.

 Jonas Jonasson – De 100-jarige die terugkwam om de wereld te redden. Uit het Zweeds vertaald (Hundraettåringen som tänkte för mycket) door Corry van Bree. ISBN 978-90-254-5270-4, 383 pagina’s, € 17,99. Amsterdam: Atlas Contact 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Fictie, Humor. Bookmark de permalink.