Mallura

Raadselachtige dood van Poe

De beroemde Amerikaanse dichter en schrijver Edgar Allen Poe stierf in 1849 onder vreemde omstandigheden. Een jaar later gaat men op onderzoek uit.

Manos Mallura is een planter uit Santiago de los Caballeros op het eiland Haïti. Hij was in 1849 voor zaken in Baltimore en raakte op 24 september zeer bevriend met Edgar Allen Poe. Tot zijn schrik werd de dichter van The Raven en de schrijver van The Fall of the House of Usher tien dagen later op 3 oktober onder erbarmelijke omstandigheden doodziek op straat aangetroffen. Enkele dagen later zou hij op 7 oktober in een ziekenhuis overlijden.

Het werd niet duidelijk hoe Poe zo ziek kon worden dat hij uiteindelijk overleed. Gedurende de dagen in het ziekenhuis werden tegenstrijdige diagnoses gesteld. Mallura keert terug naar zijn plantage, maar de gebeurtenissen in Baltimore laten hem niet los. Wat is zijn vriend overkomen?

Een jaar later keert hij terug naar Noord Amerika om navraag te doen. In zijn hotel komt hij in contact met de journalist Robert Quinten Dempsey. Deze is al enige tijd bezig met naspeuringen naar de dood van Edgar Allen Poe. Hij is verheugd met de komst van Mallura. Deze is immers één van de belangrijkste getuigen die Poe in zijn laatste dagen heeft meegemaakt. Mallura van zijn kant verwelkomt de samenwerking met Dempsey. De mannen kunnen het goed met elkaar vinden. Niet in de laatste plaats omdat beiden slavernij en discriminatie van gekleurde medemensen verafschuwen. Net als de overleden Poe, zoals ze weten.

Auteur

Clyde R. Lo A Njoe (1948) debuteerde in 1982 als dichter en als romanschrijver in 2016 met de roman Parelmoerpoeder. Deze historische roman is een monumentaal werk waarin niet alleen het mysterie rond de dood van Edgar Allen Poe centraal staat. Het is ook een breed gedragen epos waarin de maatschappelijke situatie van blank en zwart in zowel het Caraïbische gebied als Noord Amerika aan de orde komt.

Mallura en Dempsey staan voor een heidense klus. Poe was wat betreft alcohol een echte liefhebber die zijn kraaiennest graag liet overspoelen. Daarnaast gebruikte hij laudanum, een opiumtinctuur. Was er sprake van alcoholvergiftiging of een overdosis? Ook moet zelfmoord niet worden uitgesloten.

Nader onderzoek wijst uit dat Poe zojuist allerlei forse voorschotten had ontvangen en rondliep met een groot bedrag aan contanten. Dit geld is spoorloos. Werd de schrijver misschien vergiftigd en beroofd? Er zijn verschillende verdachten.

Natuurlijk worden de betrokken doktoren ondervraagd. Hun diagnoses lopen flink uiteen, maar duidelijk is dat de onderzoekers ook rekening moeten houden met TBC, rabiës, cholera en malaria.

Het grootste raadsel is dat Poe tussen 28 september en 3 oktober spoorloos was. Niemand weet waar hij die dagen verbleef.

Een hecht doortimmerde roman geschreven in fraai gebeeldhouwde Nederlandse taal. Mede hierdoor komt de situering van het verhaal rond 1850 prachtig tot haar recht.

Clyde R. Lo A NjoeMallura. ISBN 978-90-626-5992-0, 392 pagina’s. € 19,90.  Haarlem: Uitgeverij In de Knipscheer 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis, Literatuur. Bookmark de permalink.