Licht

Mysterie in het graf

Jonge vrouw zoekt naar het geheime leven van haar ouders.

Rosa is gestorven. Ze was de dochter van notaris Van Ravensbeek en zijn vrouw. Het echtpaar had twee jongens op jonge leeftijd verloren en Rosa was hun oogappel. Rosa was weduwe van Ben Rosen, een schilder en kunsthandelaar in het Noord-Hollandse Bergen. Bij Rosa’s overlijden erfde haar enige dochter Amy een schilderijenverzameling van gerenommeerde schilders van de Bergense School. Amy heeft contact gezocht met het Stedelijk Museum Alkmaar. De conservator stuurde daarop een deskundige om de schilderijen te beoordelen. Tot zoverre zou er niets aan de hand zijn.

Amy wordt erg ongerust wanneer expert Indra tussen de schilderijen een vervalsing ontdekt en Indra vermoedt dat het hier wellicht niet bij zal blijven. Waarschijnlijk heeft Rosa hier wellicht nooit van geweten. Ze was immers blind. Vele jaren geleden, nog voor dat ze met Ben trouwde, had zij door een noodlottig ongeval het gezichtsvermogen verloren. Al haar aandacht ging daarna naar haar carrière als jazzpianiste. Waarom heeft Ben zich schuldig gemaakt aan malversaties met schilderijen waardoor zijn gehele kunstcollectie nu in diskrediet kan worden gebracht?

Indra’s vader Djaja, Rosa en Ben waren jeugdvrienden. Hun kinderen Amy en Indra gaan op zoek naar het verleden van vooral Ben die kort na de geboorte van Amy bij een verkeersongeluk om het leven kwam. Behalve met Djaja, die uit Indonesië afkomstig is, zoeken ze contact met Arno. Hij is een gepensioneerde inspecteur van politie. Ook Arno behoorde ooit tot dezelfde vriendenkring. Saillant is dat Arno’s moeder vroeger hulp in de huishouding was bij de familie Van Ravensbeek. Zij hield een dagboek bij waarin van alles te lezen valt over met name Rosa en het leven dat zij leidde nadat ze blind was geworden en Ben haar het hof maakte. Arno heeft die dagboeken altijd bewaard.

Tijdens gesprekken van Amy en Indra met Djaja en Arno doemen verschillende mysteries op. Hoe was Rosa blind geworden? Hoe kwam Ben als weeskind vanuit Engeland in Bergen terecht? Wat veroorzaakte het dodelijk ongeluk van Ben? En natuurlijk, waarom hield Ben zich bezig met vervalsingen?

Auteur

Onno Wesseling (1967) was fysiotherapeut, zanger, bonbonmaker en karatedocent. Thans legt hij zich toe op het schrijverschap. Eerder verschenen van hem Suiker en De eeuw van Carlos Moreno Amador.

In deze roman spelen de personages Ben, maar nog meer Rosa de hoofdrollen. Rosa ontdekte, nadat ze blind werd, haar talent als jazzpianiste. De songs uit de tijd van Sinatra zijn een emotionele rode draad in het verhaal.

Er ontvouwt zich gaandeweg een adembenemend complot van liefde, opoffering en ook zelfzucht.

Een verrassende roman voor liefhebbers van grillige liefde.

Onno Wesseling – Licht. ISBN 978-90-445-3813-7, 352 pagina’s, € 21,50. Amsterdam: Uitgeverij de Geus 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.