Grote zus

Neerslachtig nageslacht

Tijdens de speurtocht naar een verdwenen meisje struikelt een privédetective over daders en slachtoffers.

Varg Veum is een Noorse privédetective. Een zekere Norma Johanne Bakkevik dient zich aan. Ze vertelt dat ze een halfzuster is van Varg. De speurder wist al tientallen jaren dat hij een oudere halfzuster had die was opgevoed bij adoptieouders, maar hij had haar nog nooit in levenden lijve ontmoet.

Het wordt een bijzonder moment, vooral als Norma suggereert dat Vargs vader wel eens niet zijn biologische vader zou kunnen zijn. Waarschijnlijk was zijn moeder in 1942 bezwangerd door een geile saxofonist op leeftijd.

Grote zus Norma zegt de hierdoor van zijn stuk gebrachte detective dat hij de kwestie beter kan laten rusten. Bovendien is ze niet langs gekomen voor familieaangelegenheden. Ze heeft een opdracht voor haar halfbroer. Norma is namelijk peettante van Emma Hagland. Emma is negentien jaar oud en woont in Bergen waar ze studeert. Zowel haar moeder Ingeborg, die elders woont, als Norma krijgen met haar geen telefonisch contact en op sms’jes wordt niet gereageerd.

Emma komt uit een gebroken gezin. Moeder Ingeborg schopte vader Robert om een seksuele aberratie uit het verleden het huis uit. Het meisje was toen twee jaar. Het contact met vader is erg problematisch. Hij is moeilijk benaderbaar. En nu is hun dochter onvindbaar. Veum neemt de opdracht aan om Emma te zoeken.

Zijn eerste bezoek brengt hij aan het huis waar Emma samen met twee andere studentes woonde toen ze twee weken geleden verdween. De meisjes Kari en Helga reageren spastisch op vragen over de verdwenen Emma.

Varg spreekt ook huisbaas Knut Moberg. Deze blijkt er een ondoorgrondelijke erotische agenda op na te houden, terwijl zijn echtgenote een potige vrouw is die de deegroller niet schuwt. De detective blijft voorlopig met veel vragen zitten.

Robert, de vader van Emma is inmiddels opnieuw getrouwd en heeft thuis een gefrustreerde zoon Andreas van zestien rondlopen. Moeder Liv is vaak weg omdat ze al haar vrije tijd besteedt aan hardlopen. Robert is een fanatiek motorrijder en lid van een dubieuze motorclub. De politie heeft een aantal leden van de Bacchus Norway, zoals de club heet, op de korrel.

Zowel Robert als Liz als Andreas zeggen geen idee te hebben waar Emma is en willen trouwens met haar niets te maken hebben. Het maakt allemaal een rare indruk. Veum vindt het overigens tamelijk eigenaardig dat huisbaas Moberg een bedrijf heeft onder de naam Bacchus Bergen. Moberg heeft echter geen moeite met de gelijkende namen.

Als de eerste dode valt en ook Varg Veum moet vechten voor zijn leven lijkt het raadsel rond de verdwenen Emma steeds verder verwijderd van een oplossing.

Auteur

Gunnar Staalesen (1947) schreef tientallen thrillers, waaronder De vrouw in de koelkast.

Naast het mysterie rond Emma houdt speurder Veum zich ook bezig met een zoektocht naar zijn biologische vader. Deze twee verhaallijnen verdragen zich gelukkig prima. Aan het slot krijgt de lezer een mooie ontknoping opgediend.

 

 

Gunnar Staalesen – Grote zus. Vertaald uit het Noors (Storesøster) door Lucy Pijttersen. ISBN 978-94-606-8385-5, 344 pagina’s, € 17,50. Baarn: Uitgeverij Marmer 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.