De Kim-dynastie

Absolute heersers

Sinds 2011 is Kim Jong-un, als derde dictator van de familie, de baas in Noord-Korea. Kim Il-sung en Kim Jong-Il gingen hem voor. Heb medelijden met 25 miljoen Noord-Koreanen.

Een kleine vier maanden nadat Hitler zich in Berlijn door het hoofd schoot meldde zijn opvolger zich 8000 kilometer verderop. Zonder dat iemand het besefte arriveerde op 22 augustus 1945 een schip met de 88ste Internationale Brigade van het Russische Rode Leger in de haven van Pyongyang met aan boord Kim Il-sung.

Al ruim zeven decennia heerst in Noord-Korea een familiebewind dat maar één prioriteit kent: aan de macht blijven en mogelijke bedreigingen van die macht hardhandig uitroeien. Het kostte de eerste Kim drie jaar om al zijn tegenstanders te laten verdwijnen. Vanaf 1948 was hij alleenheerser. Hij bracht het land in een ijzig isolement en liet de inwoners geloven dat hij hun god was. Zelfs toen hij zijn land begin jaren vijftig in de Koreaanse Oorlog stortte, er honderdduizenden sneuvelden en Noord-Korea door bommen en napalm totaal verpulverd was, bleef hij hun god. Kim had het hen ingepeperd.

De Noord-Koreanen waren schuldig voor alle fouten die hij eventueel maakte. Kim was volmaakt. Iedereen moest thuis een portret van de geliefde leider hebben hangen. Onverwachts kon dat gecontroleerd worden. Was het portret niet netjes afgestoft dan verdween men in een werkkamp. En als je een krant dichtvouwde over de foto van de leider kon je ook behoren tot de honderdduizenden die jarenlang in een concentratiekamp op de dood wachtten.

Onder Kim Jong-Il was het ook niet mals. Nadat in Rusland en China een liberale wind was gaan waaien stopte de hulp uit die landen. Noord-Korea leed in de jaren negentig onder een vreselijke hongersnood. Geld ging niet naar eten maar naar megalomane bouwwerken en raketten.

Toch mochten de Noord-Koreanen niet mopperen. De propaganda hield hen voor dat ze het meest deugdzame en rechtschapen volk ter aarde waren en trots konden zijn op hun mono-etniciteit met onverzwakte bloedlijn. Onder Kim Jong-un werd president Obama beschreven als een kwaadaardige aap die in een Afrikaanse dierentuin thuishoort. Hitler zou ervan watertanden.

Het regime gaf in 2011 een lijst met de gelukkigste landen op aarde. Noord-Korea stond op de tweede plaats. Op de eerste plaats prijkte China. Inmiddels was het zelfs tot de meest wereldvreemde Noord-Koreaan doorgedrongen dat de levensstandaard in China aanzienlijk hoger was dan in Kims heilstaat. Onderaan bungelde Zuid-Korea waar in lompen gehulde zwervers speuren naar voedsel in vuilnisbakken bij Amerikaanse bases.

Kim Jong-Il was filosoof, leraar, generaal en tafeltennisser. Als hij een straaljager bestuurde bleek hij tijdens de vlucht een volledige opera te kunnen componeren.

De huidige Kim Jong-un is nog knapper. Hij beschikt over operationele kernwapens en heeft raketten die deze over de hele wereld kunnen dragen. Kim nummer drie is nog jong en daarom wordt hij gesteund door het Departement van Organisatie en Begeleiding, een kliek harde jongens die hem in de rug steunen. Kim zit goed, want het Noord-Koreaanse volk accepteert uitsluitend de bloedlijn van Kim, de bloedlijn van Übermenschen. Noord-Korea en de rest van de wereld zijn nog niet van hem af.

Auteur

Casper van der Veen (1986) is historicus, redacteur van de NRC nieuwsdienst en journalist. In dit boek geeft hij helder inzicht in het verloop van de geschiedenis van Korea in het algemeen en Noord-Korea in het bijzonder. Het is een buitengewoon spannend boek omdat van dit gesloten land met zijn harde dictatuur zo bitter weinig bekend is. De auteur maakt duidelijk dat dit juist het beleid is. Het regime probeert zoveel mogelijk met mistgordijnen zowel de buitenlanders als ook de inwoners van Noord-Korea het zicht op elkaar te ontnemen.

Dit boek is derhalve een uiterst welkome bijdrage om de listen en lagen van de familie Kim scherp te kunnen waarnemen.

Casper van der VeenDe Kim-dynastie. ISBN 978-90-282-8025-0, 375 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis, Oorlog. Bookmark de permalink.