Operatie Hanokmin

Machetes en Kalasjnikovs

In het chaotische Rwanda plegen de Hutu’s genocide en jagen de Israëli’s op terroristen.

 

Mike is verslaggever voor de NRC. Zijn specialisme is Afrika. Zodra er zich in dat werelddeel belangrijke gebeurtenissen aandienen stuurt de krant hem erheen als buitenlandcorrespondent. Hij doet het werk al zestien jaar.

 

Na een rustige vlucht landt Mike in Dakar. Er zal een ontmoeting plaatsvinden van de presidenten van twee Afrikaanse staten. Een interessante samenkomst omdat met name Frankrijk met argusogen kijkt of de oude koloniën nog wel voor de Franse invloedssfeer behouden blijven.

Tijdens zijn verblijf in de Senegalese hoofdstad ondergaat Mike een traumatische ervaring. Voor zijn ogen wordt een prachtige Afrikaanse vrouw, op wie hij op slag verliefd is geraakt, met een machete afgemaakt. Hij zelf ontspringt de dans. Michelle was een Tutsi, haar moordenaar een Hutu. Zijn gezicht staat voor altijd op Mikes netvlies gegrift. Later herkent hij hem in Jeruzalem en weet, met behulp van de Israëlische geheime dienst, ternauwernood aan hem te ontsnappen. Dit voorval zal zijn carrière grondig veranderen.

Mike wordt geronseld door de Israëlische geheime dienst. Die is erg in hem geïnteresseerd. Het zal de eerzame journalist in Rwanda brengen alwaar een grote operatie tegen Al Qaida zal plaatsvinden. Deze fundamentalistische terreurgroep leidt in dit land jihadistische strijders op. Daarvoor worden professionele kampen ingericht. Niet alleen Israël, maar ook de Franse geheime dienst en de CIA bereiden een operatie voor om de bouw van moslim-opleidingskampen tegen te gaan en bestaande te vernietigen.

Terwijl deze operatie Hanokmin van start gaat plegen de Hutu’s op grote schaal genocide tegen de gehate Tutsi’s. De ontelbare moorden worden veelal met de beruchte kapmessen, machetes, uitgevoerd. Daarbij worden het liefst ledematen afgesneden. Mike en zijn makkers lopen af en toe door een hel van bloed.

Auteur

Ronnie Rokebrand (1954) is leraar aardrijkskunde en schreef een aantal reishandboeken. In deze thriller wordt de lezer meegenomen naar de afschuwelijke jaren waarin Hutu’s genocide pleegden op de Tutsi’s.

Op een bloedstollende wijze vervlecht de schrijver dit met een actie van verschillende geheime diensten tegen Al Qaida. Daarbij is van meet af aan duidelijk dat Mike gemotiveerd is om aan de operatie deel te nemen omdat zijn bijdrage er toe kan leiden dat de moordenaar van Michelle zijn gerechte straf niet zal ontlopen.

Thriller geschreven vanuit een gruwelijke werkelijkheid.

Ronnie Rokebrand – Operatie Hanokmin. ISBN 978-94-918-7552-6, 268 pagina’s, € 17,50. Leidschendam: Uitgeverij LetterRijn 2018.

Dit bericht is geplaatst in Afrika, Alle Boeken, Cultuur, Detective / Thriller, Terrorisme. Bookmark de permalink.