Match

Pad naar geluk geplaveid met gouden dukaten

Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt.

Anne Goegebuur heeft alles mee. Ze is hoog opgeleid, heeft een goede baan en een mooi goedkoop appartement hartje Amsterdam. Maar als haar vriend – met wie ze al jaren een passieloze relatie heeft – haar verlaat, stort ze in een diepe depressie. Ze is er zo erg aan toe dat ze haar werk niet meer kan doen en na een gesprekje van een kwartier ontslagen wordt en een zak geld mee krijgt. Haar stugge, strenge, alleenstaande moeder Lize, altijd gericht op het succes voor haar dochter, begrijpt haar niet. Anne realiseert zich dat ze uit het dal moet kruipen voor ze weer verder gaat met haar leven. Ze wil zichzelf leren kennen, de moeizame band met haar moeder verbeteren en op zoek gaan naar haar vader. Daarnaast zoekt ze een nieuwe baan. Ze begint haar huis schoon te maken. Na de poetsbeurt, een paar lange huilbuien en een nieuwe garderobe is de burn-out al een heel eind verdwenen.

Als een vriend haar vertelt steeds zijn neus te stoten in zijn zoektocht naar een partner, krijgt ze een idee. Ze start, samen met moeder Lize, met wie ze al snel dikke vriendinnen wordt, een relatiebureau. Binnen de kortste keren stromen de opdrachten binnen, BN’ers zoeken hun hulp, de pers maakt gratis reclame en de meest begeerde vrijgezellen van Nederland richten zich tot moeder en dochter in de hoop aan de partner van hun dromen geholpen te worden. Dat gebeurt meestal snel. Kortom: het kán niet stuk.

Ook alle andere wensen van Anne worden in hoog tempo vervuld. En niet alleen voor Anne wordt  het pad geplaveid met gouden dukaten, ook haar vrienden worden verblijd met geluk op alle fronten. Het is allemaal te mooi om los te lopen. En uiteraard vangt Anne geheel op het eind de goudvis van haar leven.

Auteur

Karin Verhaak – Kersten (1955) werkte 30 jaar als journalist. Ze debuteerde in 2012 met Anju, dat Goa, in het zuiden van India, als decor heeft. Dit is haar derde boek.

Dit is een roman die bol staat van naïviteit, ondeskundigheid en gebrek aan realisme. Een appartement in hartje Amsterdam kost geen prikje, een mens kan niet ontslagen worden omdat hij een burn-out heeft en zeker niet na een gesprek van een kwartier, een relatiebureau start je niet alsof het een fluitje van een cent is, laat staan dat het meteen een daverend succes is. En het werk van een overleden onbekende schilder uit de naoorlogse periode wordt – als haar zoon (en bekende van Anne) haar werk in een garage ontdekt – niet opeens vele tonnen waard: meer dan menig museaal werk van de eerste orde.

Dat zijn maar een paar voorbeelden uit dit boek. Het verhaal hangt aan elkaar van malle verzinsels die iedere schijn van realiteit ontberen. En wie een roman schrijft moet toch op zijn minst op de hoogte zijn van het waarheidsgehalte van zaken die te berde worden gebracht.

Al met al: een romantisch verhaal dat geschreven zou kunnen zijn door een dromende tiener in plaats van door een journaliste die, naar zij zegt, de wereld heeft rond gereisd en de zes kruisjes al gepasseerd is.

Een boeketreeksboek in dure uitgave. Koop voor dat geld maar een mooie bos bloemen, daar heeft u meer plezier van.

Karin Verhaak-Kersten – Match. ISBN 978-94-6365-063-2, 388 pagina’s, € 22,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Chicklit. Bookmark de permalink.