Komkommertijd

Portretten uit een verzorgingstehuis

Manicure ontmoet en behandelt ouderen. Vaak moet ze met weemoed afscheid nemen van bijzondere mensen.  

 Oude mensen zijn doorgaans stipt op tijd of zelfs te vroeg, Ook al zegt de manicure nog zo vaak dat ze het rustig aan moet doen, dat er een rem op de rollator zit en dat ze echt niet wegloopt. Zo vertelt Yvonne Molenaar in het eerste van de 22 stukjes waarmee dit boekje is gevuld.

Als mevrouw Bron bij een volgende afspraak niet precies om negen uur verschijnt gaan er alarmbellen luiden. Een medewerkster komt een kwartier later langs om te vertellen dat mevrouw in het ziekenhuis is opgenomen. Yvonne zal haar niet meer terugzien.

Toch zijn de meeste verhalen niet zo somber. Veel ouderen hebben een mooi leven achter zich en hoeven zich alleen nog maar druk te maken om kleine ongemakken die ze meestal zelf weten te relativeren. Het bezoek aan een manicure is als een kleine opknapbeurt. Ze zien er eventjes weer fris uit. En als het gezichtsvermogen te kort schiet is er een partner of vriendin mee om te vertellen hoe mooi het er uitziet.

De manicure is praatpaal en moet soms streng zijn. Zoals bij de meneer die met een aardappelmesje (‘Ik had geen stanleymes bij de hand’) zelf wat voorwerk had gedaan. Het ziet er wat bloederig uit. De manicure schudt haar hoofd. Meneer, ten eerste kunt u hierdoor enorme ontstekingen krijgen en als u het nog eens doet, kom ik niet meer terug!

Wat moet ik dan doen?

Op mij wachten!

Zoals te verwachten worden ouderen geestelijk soms wat instabiel en halen verre verledens naar het heden. Terwijl hun kleinkinderen al van de basisschool af zijn krijgt Yvonne opeens  te horen dat de kinderen nog van school moeten worden opgehaald. Maar er zijn er ook met een stalen geheugen die alle verjaardagen en sterfdata moeiteloos kunnen opnoemen. Heerlijk zijn ook oude mannen die ooit waarschijnlijke grote charmeurs waren en het niet kunnen laten hun veroveringsdrift op de manicure los te laten. Alles komt langs.

Auteur

Yvonne Molenaar (1963) is vaste manicure van een verzorgingstehuis. De mensen die bij haar langskomen vertellen graag hun verhalen.

Het is juist de prettige afwisseling van humoristische situaties, boeiende karakters en soms onverwachte uitspraken die dit boekje met plezier doet lezen.

Yvonne Molenaar – Komkommertijd. ISBN 978-94-6365-050-2, 67 pagina’s, €9,50. Leeuwarden: Elikser Uitgeverij 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Gezondheidszorg. Bookmark de permalink.