Stromboli

Niet meer samen

Na twintig jaar huwelijk uit elkaar, dat gaat niet zomaar.

Scheiden was geen optie. Ook met het oog op hun puberkinderen Willem en Sofie. Karel en Saar hadden er alles aan gedaan. Er samen tussen uit, apart er tussen uit, buiten de deur neuken, verhuizen, verbouwen, tweede huis in de zon, relatietherapie, angstremmers, antidepressiva, blowen, wodka, stoppen met roken, stoppen met drinken, yoga, meditatie, wandelen, tuinieren. Alles.

Zij kan niet meer. Ze is natuurlijk niet de enige. Maar haar vriendin Mirjam lukt het om haar slechte relatie te verbergen achter vijf zwangerschappen.

Karel van Bohemen en Saar Zomer zijn beide auteurs. Ze schrijven zowel boeken als ook columns in de landelijke pers. In die columns komt vaak hun persoonlijke leven langs. Het is wachten tot één van beiden in de krant over scheiden begint.

Karel belooft steeds weer van alles om het goed te maken. Om opnieuw te beginnen. Hij drinkt veel. Saar wil dat Karel stopt met drinken. Er zijn nog wel meer dingen die ze anders wil, een lijst met dagelijkse ergernissen, maar eerst de alcohol laten staan. Saar weet diep in haar hart dat het Karel nooit zal lukken zijn hechte relatie met de spiritualiën te verbreken.

Saar werd op haar veertiende op traumatische wijze verkracht door een oudere jongen. Ze heeft het nooit aan iemand verteld. Zelfs niet aan haar ouders. De prijs bleek hoog. Bij seksuele omgang bleef ze altijd in de pijn steken en kwam nooit klaar. Ook niet bij Derek met wie ze elke eerste van de maand een neukafspraak heeft in een hotel. Als ze met Derek aan het vrijen is, klinkt altijd die stem in haar hoofd: ‘Vies wijf!’

Eindelijk komt het moment waarop ze zegt: ‘Morgen ga ik een huis zoeken. Jij blijft hier met de kinderen. Als ik iets heb gevonden, vertellen we het. Dan komt alles in een stroomversnelling. Karel en Saar vinden een gemeubileerd huis waar Saar tenminste een jaar terecht kan. Willem en Sofie zijn in alle staten als ze horen dat hun ouders apart gaat wonen. De vlam slaat helemaal in de pan als Willem er achter komt dat zijn moeder vreemd gaat met Derek.

De vakantie breekt aan en Karel gaat er een week met zijn kinderen op uit. Saar heeft het alleen in haar nieuwe huis heel moeilijk. Ze boekt op aanraden van een vriendin een cursus From Fear to Love aan de voet van de vulkaan Stromboli. Om onder leiding van een psychotherapeut aan jezelf te werken. Het klinkt veelbelovend. Saar reist verwachtingsvol af naar Zuid-Italië.

Auteur

Saskia Noort (1967) geniet grote populariteit als schrijfster van thrillers. In deze roman slaat ze een andere weg in. Hoewel haar avontuurlijke wijze van vertellen gelukkig niet wordt losgelaten, is dit nieuwe boek een psychologische roman over een verstoord huwelijk waarbij seksuele problematiek een belangrijke rol speelt.

De psychologische diepgang van deze roman in het midden latend blijkt Noort door haar journalistieke schrijfwijze in staat op toegankelijke en overtuigende wijze over een gestrande relatie te schrijven.

Ongetwijfeld zullen veel lezers dit boek met veel aandacht en eventuele herkenning lezen.

Saskia Noort – Stromboli. ISBN 978-90-488-3399-3, 256 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Lebowski Publishers 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.