Het geloof in succes

Bekerwinnaar 2017 en landskampioen 2018

Dirk Kuyt kwam (terug naar Feyenoord), zag en overwon.

Zondag 27 mei 2018 kwam het definitieve einde aan de loopbaan van Dirk Kuyt als profvoetballer. De Katwijker kreeg een uniek eerbetoon, zoals dat alleen voor hele grote spelers is weggelegd. In de Rotterdamse Kuip, waar hij een jaar eerder zijn laatste officiële wedstrijd speelde, drie goals scoorde en met ‘zijn’ Feyenoord landskampioen werd, kwamen een groot aantal topvoetballers en trainers (Ronald Koeman en Louis van Gaal) uit diverse generaties het veld op en werden er drie teams gevormd: Team Feyenoord, Team Vrienden van Dirk en Team Oranje  (met onder meer Patrick Lodewijks, Tony Vilhena, Pierre van Hooijdonk, Roy Makaay, Jerzy Dudek, Steven Garrard, Edwin van der Sar, Giovanni van Bronkhorst, Philip Cocu, Ruud van Nistelrooy, Jens Toornstra  en Robin van Persie. Een fantastisch voetbalgebeuren. Een jaar eerder had documentairemaakster het gezin Kuyt gevolgd rondom de laatste wedstrijden van het succesrijke, maar turbulente voetbalseizoen 2016-2017.
Auteurs

Dirk Kuyt (1980) begon zijn voetbalcarrière bij de plaatselijke club Quick Boys. In 1998 vertrok hij naar FC Utrecht, in 2003 naar Feyenoord, in 2006 naar Liverpool, in 2012 naar Fenerbahçe en in 2015 weer naar Feyenoord, waar hij in 2017 zijn actieve loopbaan afsloot. Hij scoorde in al die duels ruim 300 doelpunten. In 2004 debuteerde hij in het Nederlands elftal en na tien jaar, 104 interlands en 32 goals bedankte hij.

Dit boek gaat vooral over de afsluiting van Dirks loopbaan bij Feyenoord, waarmee hij twee grote prijzen won. Kuyt liet zijn verhaal optekenen door Jaap de Groot, vertrekkend chef-sport bij De Telegraaf en biograaf van Johan Cruijff, die in dit boek de ik-vorm hanteert.

Kuyt schrok van het amateurisme dat hij aantrof bij de toenmalige spelers van Feyenoord. Hij probeerde voor te leven hoe je je als topsporter moest gedragen. Hij wilde graag prijzen winnen, maar niet alleen voor zichzelf. Als aanvoerder probeerde hij de niet-opgestelde spelers gemotiveerd te houden, want er komt altijd een tijd dat je nodig bent en dan moet je er staan. Dat gold ook voor hemzelf toen hij aan het eind van het laatste seizoen niet elke wedstrijd meer werd opgesteld. Kuyt vond dat trainer Van Bronckhorst dat niet kon maken. Hij was toch de aanvoerder en de aanvoerder laat je nooit buiten het team. Dit is misschien wel de belangrijkste reden geweest waarom Dirk niet langer doorging, terwijl hij zichzelf nog topfit vond. Als hij niet kan spelen is hij doodongelukkig. Voor de lezer is het jammer dat deze zaak wel erg breed wordt uitgemeten. Op een gegeven moment heb je het gevoel van Nou weet ik het wel. Deze stukken zijn ten onrechte uitgelegd als een verwijdering tussen Van Bronckhorst en Kuyt. Het is daarom goed dat Dirk tijdens zijn afscheidsspeech uitdrukkelijk zijn waardering uitsprak voor Gio als trainer en als mens.

Hoewel Kuyt regelmatig laat weten hoe belangrijk hij vrouw en gezin vindt komen we verder weinig over hen te weten. Hij noemt wel de mensen die hem altijd hebben gesteund binnen en buiten de club.

Voor de liefhebbers staan er overigens best de nodige wetenswaardigheden in dit boek. Bijvoorbeeld hoe Dirk zich samen met assistent-trainer Jean-Paul van Gastel voorbereidde op strafschoppen. Leuk is zijn verzoek aan de aanvoerder van Heracles Mark-Jan Fledderus om voor Feyenoord de kant van het stadion te mogen kiezen na de toss. Fledderus kreeg één van Kuyts shirts (hij gebruikt er altijd twee per wedstrijd) als beloning.

Kuyt mag dan niet de fluwelen speelstijl van bijvoorbeeld Robin van Persie hebben, Johan Cruijff complimenteerde hem regelmatig om zijn ‘functionele techniek’. En hij ging altijd vooraan in de strijd en nam dat zijn medespelers op sleeptouw.

Dirks gelovige ouders hadden er moeite mee dat hij op zondag ging spelen. Maar ze bleven hem wel steunen. Hij is nog steeds gelovig en leest op een rustig moment uit de Bijbel via een app op zijn telefoon. Maar hij zal nooit bidden om te mogen winnen. Als we met z’n allen voor de wedstrijd gaan bidden, dus twee maal elf man, opdat we mogen winnen, dan wordt het lastig kiezen daarboven…Het geloof in God is ook het respecteren van normen en waarden, niet alleen voor jezelf, je omgeving en het team, maar ook voor de tegenstander. Het geloof is eigenlijk dat je bidt voor de goedheid en gezondheid van iedereen. Ik zou daarom nooit een tegenstander bewust blesseren.

Mooi zelfportret van een bevlogen topsporter.

Dirk Kuyt – Het geloof in succes. Opgetekend door Jaap de Groot. ISBN 978-90-468-2377-4, 189 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2018.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.