De jacht op mijn verkrachter

Falend recht

Na brute verkrachting volgt martelgang om recht te halen.

Sylvia Veld uit Hoorn zal zaterdag 15 oktober 2016 nimmer vergeten. Haar avondje-uit eindigt ermee dat ze wordt lastig gevallen, vervolgens mishandeld en uiteindelijk grof verkracht. Pas na een half uur wordt ze ontzet door een taxichauffeur, die haar naar huis brengt. Sylvia verkeert in shock. Moeder ontfermt zich over haar en broer Jim belt 1-1-2.

Vanaf dat moment neemt de zaak een onbegrijpelijke wending. Het komt erop neer dat Sylvia nogmaals slachtoffer wordt. Nu niet van een Somalische verkrachter, maar van de politie die niet voor haar taak berekend blijkt. Incompetentie en gebrek aan slagvaardigheid grenzend aan domheid en gemakzucht leiden er toe dat de dader ondanks een overmacht aan bewijs en aanwijzingen ermee weg lijkt te komen.

Het zal Sylvia zelf zijn die achter de crimineel aangaat. De weg naar de aanhouding op 27 februari van Mohammed en zijn veroordeling tot 18 maanden cel is er één van schrijnend leed en zware therapie. Gelukkig staat Sylvia niet alleen en krijgt ze hulp van vrienden en sociale media.

Terwijl politie en justitie zich voornamelijk in het zweet werken als een club doorgedraaide en straatjes schoonvegende dorknopers, belandt deze onverkwikkelijke zaak bij de enige instantie die soms wel weet hoe te handelen als de rechtsstaat in het geding is: De Tweede Kamer.

Op 5 december 2017 wordt er met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt gevraagd om de meldingsbereidheid bij zedenmisdrijven te verbeteren alsook de bejegening van zedenslachtoffers te optimaliseren.

Auteur

Sylvia Veld (1980) schreef het boek De jacht op mijn verkrachter samen met Robert Vinkenborg, een vriend en haar woordvoerder. Vinkenborg is schrijver, communicatieman en social media expert.

In hun boek wordt de onverkwikkelijke geschiedenis en détail beschreven. Hoewel de zaak nationale aandacht kreeg en ook bij talkshows op de televisie ruim aan de orde werd gesteld, is dit boek een welkome aanvulling. Het dient als niet te passeren document dat laat zien hoe een overheid ernstig tekort schiet als uiterst kwetsbare slachtoffers aan de balie van een politiebureau worden afgepoeierd en ze het verder zelf maar moeten uitzoeken.

Sylvia zocht het zelf uit en het lukte haar. Ze schrijft aan het slot: En jou, Mohammed, gun ik niet eens mijn haat meer. Ik wil je uit mijn herinnering wissen. Ik zal een glas champagne drinken, op de dag dat je wordt uitgezet. En als het aan mij ligt, is dat de laatste keer dat ik aan je denk.

Mohammed is nog steeds niet uitgezet. Tsja, de procedures…

Sylvia Veld & Robert VinkenborgDe jacht op mijn verkrachter. ISBN 978-90-8975-662-6, 255 pagina’s, € 17,99. Meppel: Just Publishers 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misbruik, Non Fictie. Bookmark de permalink.