Haar perfecte leven

Vriend of vijand tot de dood

Aanbeden tv-kokkin wordt gestalkt.

Gracie Dwyer leidt een benijdenswaardig leven. Haar huwelijk met architect Tom is liefdevol, dochter Elsie is een slim en vrolijk kind, het gezin woont in een schitterende villa die Tom zelf ontworpen heeft en Gracie’s baan als tv-kok levert haar roem, veel geld en veel vrienden op.

Gracie’s leven is bijna volmaakt. Bijna. Want er komt een dag dat Tom opbiecht dat hij is vreemdgegaan met een stagiaire die hem sindsdien claimt. Na de eerste klap besluit het stel toch samen verder te gaan. Ze gaan verhuizen en Gracie zal ergens anders een bedrijf openen. Op die manier starten ze een nieuw leven. Wellicht dat ín dat nieuwe leven ook het stalken ophoudt. Want Gracie wordt al maanden gestalkt met nare persoonlijke boodschappen, die meestal vergezeld gaan van een persoonlijk voorwerp uit haar huis. De politie kan er geen vat op krijgen.

Tom en Gracie verhuizen, Elsie gaat naar een andere school. Ze krijgt vriendinnetjes. Maar moeder Juliet van klasgenootje Freya – onlangs gescheiden en stevig aan de drank – dringt zich wel erg aan Gracie op. Ze wil graag Gracie’s pr gaan doen, haar pr-bedrijf loopt van geen kanten. Ze gedraagt zich als Gracie’s nieuwe vriendin, dringt opzichtig haar leven binnen. En tot overmaat van ramp heeft ook de stalker hen weer gevonden en begint opnieuw met zijn (of haar) griezelige boodschappen.

Alle perfectie lijkt uit Gracie’s leven verdwenen. Langzaam maar zeker durft ze niemand meer te vertrouwen. Want als de stalker zoveel weet van haar privéaangelegenheden zou ze toch moeten concluderen dat haar leven wordt vergald door iemand uit haar naaste vriendenkring?

Auteur

Sam Hepburn werkte twintig jaar als documentairemaker voor de BBC. Toen gooide ze het roer een kwartslag om en ging schrijven. Dit is haar debuut. De lezers in Groot-Brittannië hebben dit boek enthousiast ontvangen.

Niet alleen Gracies leven vertoont barsten, ook dat van Juliet. Ze is gescheiden, haar man heeft een ander en het nieuwe stel krijgt een kind. En dan is daar ook nog Pauline Bryce. Door het verhaal heen wordt de lezers – steeds in cursiefpagina’s – een blik in haar dagboek gegund. Wie is Pauline? Op welke manier speelt zij, of gaat zij een rol spelen in het perfecte leven dat steeds verder begint te scheuren. Is zij het kwade genius, welke rol speelt zij? Overleeft Gracie de aanslag op haar bestaan?

De auteur laat haar lezers tot de laatste pagina’s in het ongewisse. Ze schrijft daarmee een knap gecomponeerde thriller die de lezers tot het eind toe weet te boeien. Wie lezend denkt het raadsel te kunnen oplossen, kan ik nu vast zeggen: dat is het antwoord niet.

Boeiend en spannend.

Sam HepburnHaar perfecte leven. Vertaald uit het Engels (Het Perfect Life) door Els van Son. ISBN 978-90-263-3695-9, 395 pagina’s, €20,-. Amsterdam: Ambo | Anthos 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.