De val van Annika S.

Uitgekotst op de vlucht

Als haar leugens worden ontdekt duikt een vooraanstaande Duitse politica onder in Nederland. Haar wacht een dramatisch avontuur.

Annika Schaeffer behoort tot de Berlijnse jetset. Ze is een vooraanstaand parlementslid en is al zes jaar getrouwd met Walter, de jongste telg van de oude en invloedrijke dynastie van de Schaeffer-familie. Annika gaat door voor een gerenommeerd juriste, een parlementair boegbeeld en trendsetter in het uitgaansleven. Tot dat voor iedereen, ook voor Annika, onverwachte moment.

Opeens blijkt dat ze haar universitaire opleiding heeft verzonnen en zelfs haar middelbare school nooit had afgemaakt. Dat, a fortiori, het grootste deel van haar juridische werkervaring ook nog eens uit de duim is gezogen. Elk excuus of welke uitleg dan ook zou volslagen nutteloos zijn. Haar maatschappelijke demasqué is compleet.

Binnen het uur na het bekend worden zet de machtige juridische afdeling van de Schaeffers de echtscheidingsprocedure in gang, wordt Annika door haar bank insolvent verklaard en gaat een zwerm hongerige persmuskieten als vraatzuchtige sprinkhanen op jacht naar een primeur. De Duitse bondsdag weet niet hoe gauw deze van de volslagen gedesavoueerde leugenares afscheid moet nemen. Annika Schaeffer wordt Annika S.

Even overweegt ze een advocaat in de arm te nemen om haar rechten en eigendommen te beschermen. Maar de golf van verontwaardiging is zo groot dat ze met haar laatste cashgeld een autootje huurt en wegvlucht naar een plek die ze zich nog van heerlijke vakanties uit haar jeugd herinnert. Het is Callantsoog, een dorpje aan de Noord-Hollandse kust.

Eenmaal aangekomen lijkt het noodlot Annika te blijven achtervolgen. Als ze een moment niet oplet wordt haar dure tas met laatste eigendommen gestolen. Gelukkig heeft ze haar geld en autosleutels in haar jas zitten. Ze doet aangifte bij de plaatselijke politiepost waar hoofdagent Martin Twisk met tegenzin de aangifte invoert.

Het is november, dus de badplaats maakt een desolate, verlaten indruk. Annika besluit te proberen voor een zacht prijsje één van de leegstaande vakantiehuisjes van camping De Duindistel te huren. Zo maakt ze kennis met Ronnie Groot, de beheerder die haar een huisje toewijst.

Auteurs

Neerlandicus Jo Simons en zijn partner historica Annejet van der Zijl (1962) schreven samen hun eerste fictie-thriller. Van der Zijl geniet grote bekendheid door haar boek over Prins Bernard en De Amerikaanse prinses.

Als Annika eenmaal onderdak heeft gevonden op De Duindistel lijkt of ze haar leven weer van onderop moet beginnen. Omdat ze nauwelijks meer geld heeft neemt ze een baantje als schoonmaakster aan. Groot betaalt haar 50 euro voor elk uitgesopt vakantiehuisje. Maar het duurt niet lang, of ze raakt verwikkeld in een bloedstollend avontuur.

 

Deze buitengewoon onderhoudend geschreven thriller mag niet worden overgeslagen.

Jo Simons & Annejet van der ZijlDe val Annika S. ISBN 978-90-488-4188-2, 272 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: The House of Books 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller, Politiek. Bookmark de permalink.