Het meesterwerk

Moordenaar werkt lijstje af

Journalist ziet het ene na het andere slachtoffer sterven en vreest dat de killer ook hem wil treffen.

Viljar Ravn Gudmundsson was één van de meest gevierde journalisten van Noorwegen. Toch verkoos hij ervoor te werken voor Het Haugesunds Nieuws, een plaatselijke krant waar hij met meer vrijheid dan bij welke nationale krant dan ook, kon werken. Maar vier jaar geleden beging hij een ongelooflijke journalistieke blunder door een zeer kwetsbare bron niet voldoende te beschermen. Een jongen van zestien jaar vond daardoor de dood. Sindsdien is Gudmundsson een gebroken man wiens status bij de krant nog maar een schaduw is vergeleken met vroeger. Hoofdredacteur Johan Överaas moet alles doen om hem professioneel bij de les te houden. Gelukkig krijgt hij steun van zijn collega Ranveig Börve.

Op zekere dag ontvangt Viljar een email waarin de moord op een vrouw wordt aangekondigd. Het slachtoffer is Rita Lothe, verdacht van verduistering, maar nooit veroordeeld. De moordenaar verleidt de vrouw, laat haar lippen zich tevreden om zijn pik sluiten en komt aan zijn gerief. Daarna begint het eerder toegediende gif te werken en kiepert hij uiteindelijk het slappe lijf over de balustrade van de achtste etage. Het lijk wordt de volgende dag gevonden.

Lotte Skeisvoll is inspecteur van politie van Haugesund. Zij heeft de leiding van het onderzoek. Het duurt niet lang of de politie is overtuigd van moord.

Ondertussen krijgt Viljar Gudmundsson een tweede email waarin opnieuw een moord wordt aangekondigd. Opnieuw zal iemand sterven die zich niet voor de rechter heeft hoeven verantwoorden, maar in de optiek van de moordenaar schuldig is aan verkrachting. Viljar meent te weten wie mogelijk op de korrel wordt genomen. Zonder de politie te waarschuwen onderneemt hij actie. Tevergeefs. De steenrijke Christopher Claussen wordt pardoes bij het verlaten van zijn huis door zijn hersens geschoten.

Auteur

Geir Tangen (1970) is met meer dan 170.000 lezers de populairste crimeblogger en recensent van Noorwegen. Dit is zijn thrillerdebuut. Het is het eerste deel van een trilogie.

De zoektocht naar de seriemoordenaar die voor scherprechter speelt, voltrekt zich op verschillende podia. Ten eerste, het traumatische verleden van Viljar Ravn Gudmundsson, ten tweede de journalistieke wereld rond hem en ten derde het team van Lotte Skeisvoll. Haar superieur vindt het namelijk wenselijk dat dit wordt aangevuld met een nationaal team onder leiding van de geduchte politieman Olav Scheldrup Hansen, Lottes vroeger mentor. Vanwege jalousie de metier loopt het gezamenlijk recherchewerk niet erg soepel, wat te denken geeft…

Deze misdaadthriller is een tamelijk omvangrijk werk dat gelukkig overzichtelijk is gecomponeerd. De lezer wordt vriendelijk bij de les gehouden en hoeft allerminst bang te zijn in het verhaal te verzuipen. Sterker, de schrijver geeft deze lezer bij aandachtige bestudering voldoende gegevens om op eigen kracht te ontdekken wie er achter al die moorden zit. Zo behoort deze fraaie roman tot het kleine percentage thrillers dat zich uit nieuwsgierigheid voor een tweede keer zou kunnen laten lezen.

Geir Tangen – Het meesterwerk. Vertaald uit het Noors ( Maestro) door Hanneke Wijte. ISBN 978-90-443-5120-0, 400 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: The House of Books 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.