Het goede van het kwaad

Jurist raakt van het rechte pad

Meedogenloze minnares lijkt leven over te nemen.

Hij droomt, de Brusselse officier van justitie. Uit de droom spreek geen wellust en het is evenmin een nachtmerrie. Vanuit de slaap komt een plan bovendrijven dat steeds vastere vormen gaat aannemen, het plan dat en de vraag hoe hij zijn vrouw Irma zal vermoorden.

Irma is ‘ingoed’, dat realiseert hij zich, maar ze is ook tobberig en ziekelijk en maakt het hem onmogelijk blij en zorgeloos leven. Sinds hij Lidy heeft als minnares wil hij daarmee verdergaan. Lidy is sprankelend, mooi, spannend, verleidelijk, ze heeft alles wat Irma ontbeert. Als Lidy hem op een dag vertelt dat ze zwanger is weet hij helemaal zeker dat hij van Irma af moet. Maar haar woorden echoën nog na in de lucht, als ook Irma hem overvalt met de mededeling dat ze een kind van hem verwacht. ‘Nu moet je kiezen,’ had Lidy gezegd. Dat was niet eenvoudig.

Als hij Irma zou verlaten, verviel ook zijn aandeel in haar grote familiekapitaal. Overleed zij echter netjes, dan kon hij als weduwnaar daarop wel recht laten gelden… Lidy wist niet van dat kapitaal af. Hij was ervan overtuigd dat ze hem dan, belust op geld als ze was, tot moord zou drijven. In dat geval lag ook zijn carrière als eerzaam officier van justitie in puin.

Naast deze persoonlijke problemen raakt de officier van justitie ook op zijn werk bij vreemde zaken betrokken. Zijn collega Goxotte verdwijnt. Als de officier zicht krijgt op de achtergrond van de verdwijning en zelf als speurder in actie komt krijgt hij een auto-ongeluk dat geen toeval kan zijn.

Auteur

Jaap Sikkens (1934) werkte als wetenschappelijk hoofdmedewerker aan de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam. Hij debuteerde in 1963 met de roman Glas. Na dit debuut schreef hij avantgardistische theaterstukken. In 1998 kwam zijn tweede boek uit, deze novelle die nu, twintig jaar later, als heruitgave verschijnt.

De novelle laat zien dat de auteur zich jarenlang met het schrijven van theater heeft beziggehouden, want het verhaal is opgedeeld in vijf bedrijven. Die vijf bedrijven vertonen – als op de bühne – een wisseling van decor. Van huis, naar werk, et cetera. De opzet is daarmee vrij strak., Af en toe wekt de auteur zelfs de indruk alsof hij toeschouwer is bij zijn eigen toneelstuk. Hij uit op een wat ironische toon zijn mening over heikele kwesties. De ik-figuur zet zichzelf dan te kijk: hij spreek tot de lezer / de zaal.

Een boeiend verhaal met een wat vervreemdende opzet. Het is goed dat het een novelle is, waarvoor deze opzet best geschikt is.

Jaap Sikkens – Het goede van het kwaad. ISBN978-94-917-7377-8, 95 pagina’s, €15,-. Groningen: Uitgeverij Palmslag 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Novelle. Bookmark de permalink.