Weg

Opdracht voor moord

Vier tieners worden erop uitgestuurd om 3000 km verderop een rechter om te leggen.

East is een vijftienjarig hulpje van drugsbaas Fin die tientallen huizenblokken van de achterstandswijk The Boxes in Los Angeles beheert. Hij moet met een aantal andere boefjes een paar blokken in de gaten houden. Maar zijn surveillance faalt, de politie overrompelt de dealers en veegt de boel schoon. East komt zijn baas nederig onder ogen. Hij krijgt echter een laatste kans om z’n onoplettendheid goed te maken.

Fin heeft een bijzondere klus voor hem. Onder leiding van de twintigjarige Michael moet hij samen met de zeventienjarige aan obesitas lijdende Walter en nota bene met zijn dertienjarige halfbroer Ty op pad om in Wisconsin een moord te plegen. Het gaat om rechter Carvin Thompson die voor Fin een zeer belastende getuige is en uit de weg geruimd moet worden.

Wisconsin ligt ruim 3000 kilometer van Los Angeles. De vier zwarte jongens krijgen voor de reis een opgelapt VW-busje, want door te gaan vliegen zou de politie wel heel snel achter hun identiteit kunnen komen. Met vervalste rijbewijzen en 300 dollar de man voor onkosten worden ze op pad gestuurd. Mobieltjes, wapens en eigen ID-kaarten moeten bij Fin worden ingeleverd. Wapens voor de moord krijgen ze op een adres in de buurt.

Het wordt een waanzinnige rit voor de vier aspirant-huurmoordenaars die in hun hele leven nog geen stap buiten Los Angeles hebben gezet. Eén van de tussenstops is Las Vegas waar ze te nauwer nood het vege lijf kunnen redden als hun busje door het parkeerbeheer van een casino dreigt te worden weggesleept. En zo worstelen ze zich door meer problemen waarbij Ty een ongeleid projectiel blijkt te zijn.

Auteur

Bill Beverly (1965) doceert Amerikaanse literatuur in Washington DC. Hij schreef eerder non-fictie op basis van verhalen van criminele voortvluchtigen. Dit is zijn eerste roman, waarmee hij de CWA Gold Dagger Award en de New Blood Dagger Award won.

Eenmaal aangekomen in Wisconsin waar ze rechter Thompson moeten vermoorden, stapelen de problemen zich op. Zo is het nog lang niet eenvoudig om aan de beloofde wapens te komen en blijkt het huis van Thompson onbewoond. Het is voor de jongens bovendien lastig opereren, want vier zwarte jongens in een versleten VW-busje trekken de aandacht van enkele blanke racisten. Nadat ze het lege huis van de rechter enige tijd hebben geobserveerd, verschijnt het beoogde slachtoffer. Maar hij is niet alleen.

Het verdere verloop van deze roadthriller laat zich absoluut niet raden. De auteur doet zijn lezers vele verrassingen beleven en voert hen mee naar een spectaculaire ontknoping.

Deze roman is een fantastische vertelling van hoog niveau. Bovendien geeft de reis van duizenden mijlen een schitterende beeld van dat deel van de Verenigde Staten waar men gewoonlijk overheen vliegt.

Zonder reserve een absolute aanbeveling voor enkele uren onvergetelijk leesplezier.

Bill BeverlyWeg. Vertaald uit het Engels (Dodgers) door Nadia Ramer en Laura Weeda. ISBN 978-90-445-3889-2, 304 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij De Geus 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.